Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt press på bankcheferna

Finansminister Anders Borg har problem med storbankerna. Bara Swedbank har anslutit sig till regeringens garantiprogram, medan de andra tvekar.

Annons

Det här gör, menar Anders Borg, att oron på finansmarknaderna består, och att räntorna därför är onödigt höga. Och Anders Borg anklagar bankernas chefer för att det är omsorgen om sina egna bonusar som gör att bankerna inte går med i garantiprogrammet. Detta program innehåller nämligen begränsningar av bankchefernas bonusar.

Senare i veckan kommer Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell att träffa ledningarna för de svenska storbankerna. Tanken är att försöka övertala dem att gå med i garantiprogrammet. Och om de inte ansluter sig, är han beredd att ta till ”kärvare åtgärder”.

Hur dessa åtgärder ser ut har han inte berättat. Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton tycker dock att regeringen bör tvinga bankerna att gå med i garantiprogrammet genom att införa en speciell lag.

Ett enkelt sätt att få bankerna att lyda regeringen vore att förstatliga dem. Detta gamla vänsterförslag har nu åter förts fram, bland annat av ETC-chefredaktören Johan Ehrenborg.

Så långt som till förstatligande vill inte socialdemokraterna gå. Däremot vill de inte minska dagens statliga bankägande: de 19,9 procent som staten äger i Nordea. Partiets näringspolitiske talesman Tomas Eneroth krävde i måndags att regeringen skulle frysa försäljningen av statens innehav i Nordea, eftersom han menade att en sådan försäljning skulle minska den finansiella stabiliteten.

Visst vore det fel av staten att sälja sina Nordeaaktier just nu, men bara för att man skulle för dåligt betalt. Det statliga ägandet i Nordea spelar ingen roll för den finansiella stabiliteten. Trots den statliga ägarandelen har Nordea till exempel inte gått med i garantiprogrammet.

Och trots det statliga ägandet har Nordeacheferna lika orimligt höga pensioner som alla andra storbankschefer. De försök den svenska regeringen gjorde att minska pensionerna stoppades av de andra stora aktieägarna.

Staten bör inte äga banker. Erfarenheterna av statliga banker, bland annat Nordbankens agerande i slutet av 1980-talet, visar hur fel detta är. Enda skälet för staten att äga en bank är för att undvika att den går i konkurs, och det riskerar inte Nordea. Alliansregeringen bör därför sälja Nordea-aktierna så snart som dessa stiger till en normal nivå.

I en marknadsekonomi är istället statens roll att lägga fast de regler som banker och andra finansinstitut skall arbeta under. I finanskriser, som nu, behövs hårdare regler än annars. Om inte bankledningarna frivilligt går med på att deras banker deltar i garantiprogrammen bör därför regeringen tvinga dem att göra detta.

Annons