Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsong för cykelanarki

Ska cyklisten eller bilisten köra först? Och får man egentligen cykla på övergångsställen?
Cykelsäsongen är i full gång nu när både dagar och nätter är ljusa och milda. NT reder ut vilka trafikregler som gäller.

Annons

Plötsligt svischar en cykel förbi på gågatan. Många cyklister väljer att ta genvägar i staden över trottoarer och gågator hellre än att kliva av cykeln och gå en bit till fots.

Men är det verkligen OK?

Nej, det är det inte. Gångbanorna är till för fotgängarna, säger Per Löhman, Norrtäljepolisen.

Att cykla på trottoaren är olagligt och kan alltså straffas med böter. Men hittills i år har inga cyklister i Norrtälje bötfällts för att de brutit mot trafikreglerna.

Det är ytterst ovanligt att vi bötfäller cyklister. Vi är så få trafikpoliser att vi måste prioritera att kontrollera att bilisterna är nyktra, säger Löhman. 

Eftersom cyklister ofta är lika oskyddade som fotgängare är det lätt att tro att de automatiskt har företräde före bilisterna. Men det stämmer i själva verket inte.

Det kan låta lite byråkratiskt men en cykel räknas till kategorin fordon, säger Jonas Thörnqvist, projektledare på Vägverket.

Särskilt reglerna kring övergångsställen kan vara förvirrande. Om du som cyklist kommer från en cykelbana och ska korsa vägen, får du inte köra rakt ut i korsningen, även om det finns ett övergångsställe.

Det är alltid högerregeln som gäller om det inte finns ett stoppljus, säger Jonas Thörnqvist.

Varje år blir ett hundratal cyklister allvarligt skadade, eller omkommer, i trafiken.

En olycka kan ske var som helst, men vi ser att de flesta händer i korsningar. Ofta beror de på missförstånd trafikanterna emellan, eller för att bilisterna inte ser cyklisterna, säger Jonas Thörnqvist. 

För att undvika olyckor bör man alltså tänka på att samma trafikregler gäller för både cyklister och bilister. Till exempel ska du som cyklist väja för fotgängare, även om det är tillåtet att cykla på övergångsställen.

Och liksom bilisterna ska du ge signal när du tänker svänga. Huvudregeln är även att cykla i följd efter varandra, om det inte är helt säkert att cykla bredvid varandra.

Hedvig Weibull [email protected]

Böter för cykelmissarOm ringklocka saknas på cykeln: 200 kr

Om färdbromsen är dålig: 400 kr

Om lyse framtill saknas: 400 kr

Om du cyklar mot rött: 600 kr

Om du cyklar på en gågata: 300 kr

Om du cyklar där fordonstrafik är förbjuden: 400 kr

Om du skjutsar någon som är för gammal: 300 kr

Annons