Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre ekonomi för unga

Ungdomar har allt sämre ekonomi.
Därför föreslår Kronofogden och Konsumentverket privatekonomi på schemat.
En bra idé, tycker de Rodenelever som NT har pratat med.

Annons

  Ungdomar mellan 18-24 år har en både sämre ekonomisk standard och en sämre ekonomisk utveckling än andra grupper i samhället. Det visar en färsk undersökning från Konsumentverket och Kronofogden.

Antalet ansökningar om betalningsförelägganden för obetalda skulder ökade under 2007 med 20 procent i gruppen. Bland 18-19- åringar var ökningen störst.

För att förändra situationen har olika åtgärdsförslag tagits fram. Ett av dem är att både i grundskolan och på gymnasiet ha privatekonomi på schemat.

Jag tror att det kan vara bra med någon intensivkurs. Det får inte vara för utspritt. Då finns risken att folk inte lyssnar, säger Karolina Söderström, som går i trean på skolans handelsprogram.

Och Lisa Olsson fortsätter:

Det bästa är nog att ha det under de sista åren på gymnasiet. Då är det mest aktuellt.

Andra elever som NT har träffat håller med. Samtidigt föreslår Ludwig Jernberg att privatekonomin skulle vara integrerad i andra ämnen.

Anledningen till att unga har en allt sämre ekonomi är enligt Kronofogden och Konsumentverket att allt fler får svårare att komma in på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Unga har ofta tidsbegränsade arbeten och tvingas bo i dyra andrahandslägenheter.

Men orsakerna går även att hitta i dagens konsumtionssamhälle som är fyllt med olika former av krediter, hård marknadsföring och möjligheten att köpa sig en livsstil.

Rodeneleverna tror också att de nya lyxtrenden och möjlighet till snabba mobillån påverkar.

Fast när det gäller mobillån har konsumenten faktiskt ett eget ansvar. Man vet vilka villkor som gäller innan man tar lånen, säger Ludwig Jernberg. 

 Inte enbart ungdomarnas fel att deras skulder ökar

Företagen har ett stort ansvar.

Det säger Ulrika Ring, ordförande för de överskuldsattas förening Insolvens.

Enligt henne är ungdomarna i många fall inte de enda som bär ansvaret för att de drar på sig skulder. Hon tycker därför att förslaget med privatekonomi på schemat är bra, men att man behöver göra mycket mer.

Att skolan undervisar i hur man ska sköta sin privata ekonomi kan säkert vara bra för vissa. Men att situationen ser ut som den gör handlar mer om samhället än om oansvariga individer.

Enligt Ulrika Ring är sms-lånen en av de stora bovarna.

Inställning till ekonomi är inte något statiskt. Att snabbt få tag på pengar har blivit väldigt enkelt. Då är det inte konstigt att förhållandet till konsumtion förändras.

Tillsammans med hård marknadsföring är det sedan inte alltid lätt för en 19-åring som gärna vill ha de där gympaskorna att tänka på följderna av ett sms-lån.

Ulrika Ring tycker att den här typen av låneföretag skulle ta ett större ansvar och att de i många fall inte borde ha rätt att använda sig av Kronofogden för att driva in sina skulder.

Om de är så oansvariga att de lånar ut 3 000 kronor till en 19-åring med studiebidrag som enda inkomst borde de få stå sitt kast, säger hon.

Ett annat problem är enligt henne att det kan vara svårt för ungdomar att förstå hur allvarligt det är att bli skuldsatt.

De har ofta inte förutsättningar att börja betala av sina skulder direkt. Men Kronofogden glömmer inte. De knackar på dörren senare i livet när man kan betala.

Vad krävs för att förändra situationen?

Det skulle behövas något i hästväg. Ett alternativ är att låta företagen som beviljar sms-lån få stå för sina egna förluster och inte låta dem kunna räkna med hjälp från Kronofogden för att driva in obetalda fakturor. En annat kan vara ge bidrag till de ungdomsorganisationer som kan tänka sig att informera om skulder.

[email protected]

Annons