Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samfällighet delas i två

De motsättningar och konflikter som stört arbetet inom Edebo-Ununge samfällighet får nu konsekvenser. Uppsala Stift föreslår att Edebo-Ununge kyrkliga samfällighet splittras och att de två församlingarna går upp i Häverö-Singö församling och Ununge till Söderbykarls kyrkliga samfällighet.

Annons

Förslaget är ute på remiss, och senare i år ska beslut fattas av Uppsala Stift. Tanken är att Edebo församling sammanföras med Häverö-Singö församling och utgör församlingen Häverö-Edebo-Singö församling. Ununge församling tillförs Söderbykarls kyrkliga samfällighet.

Denna förändring anses bäst ur geografiska och demagogiska aspekter då Edebodelen har en starkare anknytning till Hallstavik och Ununge delen mer inriktad mot Edsbro, Svanberga och Norrtälje, enligt stiftet.

Skälet til den föreslagna omorganisation är de konflikter och motsättningar som pågått och stört arbetet inom samfälligheten det senaste åren och som NT berättat om i en rad artiklar. Även ekonomin har drastiskt försämrats under året och antalet medlemmar har minskat något.

Är församlingsborna upprörda över stiftets förslag ?

Nej tvärtom, det verkar som dom allra flesta är glada över detta. Iallafall vad gäller de förtroende valda och personal som jag träffar. Det har ju varit väldigt bråkigt mellan två läger förtroendevalda i två års tid, säger Louise Rimenius.

Annons