Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsbil från Mazda

Mazda fortsätter utvecklingsarbetet med sin "Advanced Safety Vehicle" (ASV) som nu går in i sin fjärde fas. I dagarna har utvecklingsbilen Mazda ASV-4 börjat rulla i vanlig trafik i hemstaden Hiroshima.

Annons

Tillsammans med det japanska infrastruktur- och transportdepartementet har Mazda sedan 1991 utvecklat olika trafiksäkerhetssystem. Med sin senaste utvecklingsbil skall Mazda samla in och analysera trafikdata som sen ska användas till ett system som kan kommunicera mellan olika bilar. Målsättningen är att på sikt helt kunna undvika olyckor vid bland annat skymda korsningar och på krokiga vägar med dåligt sikt.

I januari i år började Mazda även att i allmän trafik använda ett "Intelligent Transport System" (ITS), utvecklat tillsammans med lokala myndigheter, universitet och övrig industri i Hiroshima-området. ITS-systemet samlar information från en mängd sensorer utefter vanliga vägar och överför dessa till bilen för att uppmärksamma föraren på farliga situationer som är svåra att upptäcka.

TT Spektra

Annons