Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlinsk satanism

"Satanisk”. Det är det senaste bevingade ordet från Mona Sahlin. ”Satanisk” kallar hon nämligen regeringens arbetsmarknadspolitik, bland annat att regeringen inte vill höja taket i a-kassan.

Annons

I dag är taket i a-kassan 18 700 kronor i månaden. Oavsett om man tjänar mer så har man inte högre a-kassa.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion slår i dag tre av fyra arbetslösa som jobbat heltid i detta tak. Det innebär att tre av fyra får mindre än 80 procent av sin tidigare lön.

Det här menar Mona Sahlin är alldeles för lite. Hon vill höja taket så mycket att 80 procent av de arbetslösa får 80 procent av sin tidigare lön i a-kassa.

Detta vill dock inte regeringen. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tycker att en sådan höjning blir alldeles för dyr. Han tycker att det är bättre att dessa pengar istället används för att skapa jobb.

Sven-Otto Littorin har rätt. Det är mycket bättre att se till att människor har jobb än att höja taket i a-kassan. Det är bättre att människor lever på sin lön än lever på a-kassa. Att Mona Sahlin inte håller med om detta visar att socialdemokraternas politik inte har ändrats sedan man förlorade valet 2006. Fortfarande ses höjda bidrag viktigare än att få fler i arbete.

Dessutom gynnar en höjning av taken dem som har högre lön, medan höjningen måste betalas av alla. Fördelningspolitiskt sett innebär alltså höjt tak i a-kassan att man tar från de fattiga och ger till de rika.

Många av dem som slår i taket har dessutom tilläggsförsäkringar, som gör att de får högre a-kassa. I praktiken stämmer alltså inte Ekots uppgifter.

Sven-Otto Littorin har också rätt i att en höjning av taket i a-kassan är mycket dyr, inte minst om Mona Sahlins mål på 80 procent skall nås. Säkerligen var det därför socialdemokraterna inte på långt när uppfyllde detta mål när man själv satt i regeringsställning.

Men uppenbarligen har socialdemokraterna mer pengar när man nu är i opposition. Och det är inte bara en kraftigt höjd a-kassa som man nu har råd med. I går presenterade socialdemokraterna ett krispaket på många miljarder kronor, med höjt barnbidrag, höjt bostadstillägg för pensionärer och extrapengar till kommunerna.

Visst kan det behövas extra stimulans till hushållen för att motverka konjunkturnedgången. Det är dock för tidigt att redan nu bestämma detta. Alla åtgärder i regeringens budget har ju inte ens hunnit träda i kraft.

Sådant bryr sig inte Mona Sahlin och socialdemokraterna om just nu. De tror att de måste visa handlingskraft, för att inte tappa ännu mer i opinionssiffrorna. Och då struntar de i om det finns pengar eller inte. Och då struntar de i att regeringens politik inte är det minsta ”satanisk”.

Annons