Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill kommunen få fler ungdomar att idrotta

Mer pengar, ökad utbilding och förbättrad samverkan mellan föreningarna och skolorna. Så ska kommunen försöka få fler barn och ungdomar att idrotta.
- Jag hoppas att det blir bättre för föreningarna, säger Adam Persson, idrottschef i Norrtälje Kommun.

Annons

Rllen som kommunens idrottschef är ny, både för Adam Persson och för Norrtälje Kommun.Men den är en del i kommunens satsning på idrotten. Prsson hoppas till exempel att han kan underlätta kommunikationen mellan barn- och ungdomsföreningarna och kommunen.

Till i år höjdes aktivitetsstödet, beloppet föreningarna får för varje sammankomst, till exempel träningstillfälle, från 40 till 50 kronor.

2009 höjs det ytterligare, till 60 kronor.

Dessutom höjs grundbidraget från 1 500 kronor till 2 000 kronor nästa år.

Det känns såklart bra att kunna erbjuda mer, säger Adam Persson.

Ett av de stora problemen är nyrekryteringen till föreningarna.

Adam Persson berättar om ett nytt projekt där barn- och ungdomsföreningarna och skolorna kan samverka i större utsträckning.

Skolorna ska till exempel kunna erbjuda ”prova på”-möjligheter i olika idrotter under ledning av representanter från föreningarna.

Det ska ge föreningarna större möjlighet att knyta fler medlemmar till sig.

Kommunen ska hjälpa till med att etablera en kontakt, sedan är det upp till skolan och föreningarna hur aktiva de vill vara, säger Persson..000

Via det statliga stödet Idrottslyftet kan föreningarna även få ekonomiskt stöd för de personer som representerar föreningarna.

När Adam Persson har varit ute och hälsat på i föreningarna har många dessutom frågat efter hjälp och tips kring hur de ska marknadsföra sig själva.

Även där hoppas han kunna erbjuda mer hjälp i framtiden.

Genom ett samarbete med SISU Idrottsutbildarna Uppland, som är knutna till Upplands Idrottsförbund kan föreningarna till exempel söka bidrag för att gå kurser i ledarskap.

Hallstas hockeys träningsvecka är ett annat exempel på vad pengar från Idrottslyftet kan hjälpa till med.

Jag tror man kan göra mycket där. Men också en sådan sak som att hjälpa till och tipsa om var det kan finnas pengar att hämta genom till exempel stipendier, säger Persson.

De signaler jag får är positiva. Kommunen satsar mycket på idrotten.¶

Annons