Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns vi Bertil Kumlien

Som tidigare meddelats har Bertil Kumlien avlidit i en ålder av 93 år. Här följer ett minnesord av Bengt Ericsson.

Annons
Bertil Kumlien i bostaden på Vätö. På väggen hänger en målning med motiv från Grekland

En av Roslagens – ja, kanske en av vår samtids största och mest kända konstnärer – är död. Listan över vad han gjort är oändlig. Här några mer kända och okända sidor:

Bertil har illustrerat skrifter om Stockholm, bruksmiljöer och företagshistoria. Bland annat medverkade han vid framtagning av logotypen till försäkringsbolaget Skandia. Han har ritat monogram för gamle kungen, Gustaf VI Adolf. Nobeldiplom, vinetiketter och frimärken, bland annat med Sveriges fyrar. Han har även medverkat med bild och text i dagspressen, illustrerat vinlandskap för Systembolagets skyltningar, gjort etiketter till vinflaskor och kanske främst av allt, skildrat sin älsklingsmiljö; Roslagens skärgård.

I utgivna böcker, Utsikt över sjödistrikt, Segla i hamn, Lotsa, leda, loda, Skärvor av skärgård samt grekböckerna Arkipelagos, Peloponnesos och Grekernas Makedonien svarar han för både text, illustrationer och grafisk form. Han har också varit delaktig utgivning av flera böcker, bland annat Evert Wallerts Port till paradis, sextio år vid en Roslagsfjärd, 1988.

2011 fick han motta Norrtälje kommuns utmärkelse Norrtälje Nyckel.

Vid ett samtal ställde jag frågan – kan man vara både konstnär och tecknare? Vem får kalla sig författare? Vem är kalligraf? Han gav svar på allt. Kalligrafi betyder ”vacker skrift”, sa han och visade en av många böcker där han format omslagets bokstäver. Port till paradis där han hjälpte vännen Evert Wallert med formgivning.

Han berättade om ångbåten s/s Norrtelje som tog honom från Stockholm till Vätö på barndomens sommarlov. Om den färden berättar han också på den nyligen utkomna dvd-filmen om s/s Norrtelje.

Mest känd för oss rospiggar kanske han ändå är genom illustrationer, teckningar och målningar.

– Grekland är mitt favoritland, sa han flera gånger under intervjun.

– Där, i Grekland, finns ljuset i skuggorna. Det är inte många ställen på vår jord som har just det ljuset, berättade han. Vår Roslagsskärgård har också ljuset när sommarmorgonen är ung.

På bilden sitter Bertil vid en radiointervju. Platsen är bostaden på Vätö. Hit flyttade familjen i början av 1900-talet. Första åren som sommarnöje. Senare som permanentbostad. På väggen hänger en av hans större oljemålningar med motiv från just – Grekland. Motivet är en trappa som leder upp mot högre höjder. Ljuset vinner över skuggorna.

Spåren av hans konstnärsgärning består. I mitt minne av Bertil finns bara ljus – inga skuggor.

(Kommentar: Annons fanns införd i Norrtelje Tidning fredag den 31 augusti.)

Mer läsning

Annons