Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lyckas du på verkstan

Minst vart sjunde verkstadsjobb innehåller något fel. I bästa fall handlar det om fel på fakturan, i sämsta att din bil blir farlig att köra. Det finns inget sätt att vara säker på att jobbet utförs rätt, men följer du experternas tips ökar chansen dramatiskt.

Annons

Det är Kontrollerad bilverkstad, KBV, som gjort 20 000 oanmälda kontroller på 1 000 av landets ungefär 16 000 bilverkstäder. Vid var sjunde kontroll upptäckte man fel.

Ungefär hälften av felen var administrativa, det vill säga fel på räkningen, tidbokningen och så vidare. Men resten handlade om tekniska fel, varav över 300 var så allvarliga att de hade kunnat leda till skador.

- Det här är ett stort problem. Vi får flera samtal om dagen som handlar om verkstadsproblem. Oftast handlar det faktiskt om pengar, säger Terje Eklund, teknisk expert på Motormännen.

Att som konsument kontrollera att själva reparationen utförs korrekt är svårt, men det finns sätt att minimera riskerna.

- Det första man ska göra är att kolla med flera verkstäder och be om offert. Får man den inte skriftligt direkt så kan man i alla fall få den muntligt. Det kan skilja mycket i pris. Sedan ska man se till att få offerten skriftligt när man lämnar in bilen.

Christer Holm driver en Boschverkstad på Kungsholmen i Stockholm. Han utsågs till förra årets bästa Boschverkstad i konkurrens med 90 andra verkstäder.

- Jag tycker också att fusket är ett problem, det brister både i kunskap och i engagemang på många verkstäder, säger han.

- Mitt bästa tips är att se till att man får träffa den mekaniker som ska jobba med bilen. Man ska inte nöja sig med att lämna bilen till en kundmottagare. Kräv att prata med teknikern. Om du inte får göra det, lämna inte in bilen på den verkstaden.

Att hålla sig till märkesverkstäder innebär heller ingen garanti för att ett bra jobb görs.

- Nej, inte alls. Det kan mycket väl vara så att en garageverkstad gör ett minst lika bra jobb. Där är ofta ägaren och mekanikern samma person, han lever på personliga kontakter och har inte råd att fuska, säger Eklund.

Thomas Arnroth/TT Spektra

[email protected]

Tips för att lyckas på verkstan

Motormännens expert Terje Eklund har fem tips för att minska risken att bli lurad på bilverkstan. 

1. Se till att du får en offert.

Ring flera verkstäder och be om offert. På telefon får du kanske bara muntliga offerter, men när du lämnar in bilen ska du ha en skriftlig där det står vilket jobb som ska utföras. Enligt konsumenttjänstlagen får kostnaderna max överstiga offerter med 15 procent, men om verkstaden är ansluten till branschförbundet får kostnaden inte överstiga mer än högst 1 000 kronor. 

2. Var tillgänglig.

Ofta upptäcks fel och brister under reparationen och verkstaden behöver få tag i dig. Se till att vara tillgänglig den dag bilen är på verkstaden. 

3. Begär att få se utbytta delar.

Om du misstänker att fusk förekommer, säg till att du vill att alla utbytta delar ska sparas så du med egna ögon kan se att delarna verkligen bytts. 

4. Se till att allt står på räkningen.

Räkningen eller kvittot ska vara detaljerat och innehålla allt arbete som gjorts och alla delar som bytts på bilen. 

5. Om du inte är nöjd, protestera.

Protestera direkt om du inte är nöjd med något. Se till att det står på kvittot att du betalar under protest och gör klart för verkstaden att du tänker gå vidare med saken.

Annons