Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du rätt pris på båtförsäkringen

Att välja rätt båt och rätt motor är inte det enklaste. Sedan ska allt försäkras också. NT guidar er till de bästa priserna.

Annons
Skyddad båt. Det kan finnas tusenlappar att spara om du jämför försäkringsbolagens båtförsäkringar.

Att jämföra priser hos försäkringsbolagen är en bra början (se bilden till höger).

– Det viktigaste är att inte stirra sig blind på priserna, säger Christina Söderberg, sparekonom hos företaget Compricer som gör prisjämförelser.

– Det är viktigt att också titta på innehållet i försäkringen. En försäkring kan se billig ut, men kanske inte innehåller allt det du vill ha.

Det finns även en uppsjö av olika tilläggsförsäkringar för båtägare och vissa är troligtvis viktigare för din båt än andra. Prisjämförelsen här under visar att det finns en hel del pengar att spara genom att jämföra de olika försäkringsbolagens priser.

– Har du en hemförsäkring i ett bolag så kan det även vara värt att höra vad de kan erbjuda dig om du tecknar en ny försäkring, säger Christina Söderberg. Då och då har försäkringsbolagen rabatter och kampanjer som kan sänka försäkringspremien.

– Men det kan också vara så att prisskillnaden är så stor att det är värt att byta försäkringsbolag.

Att vara aktiv och då och då se över sin försäkring är också ett sätt att sänka sin kostnad för försäkringen.

– Många som äger mindre båtar kanske inte bryr sig så mycket eftersom det inte handlar om så mycket pengar varje år. Men även här finns det pengar att spara.

Det är också viktigt att kolla upp med försäkringsbolaget vilka krav som ställs på säkerheten. Låsen måste vara godkända och det kan bli billigare om det finns fler säkerhetsanordningar (stöldskydd) på din båt. Även hemmahamnen påverkar premien.

Hur kan det vara så stora skillnader mellan bolagen?

– De baserar sina premier på olika skadestatistik. En del bolag är också mer specialiserade på båtförsäkringar än andra och det kan då vara värt att betala lite mer för en bättre försäkring.

Annons