Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röstraggning – inte rättvisa

Socialdemokraterna har insett att de måste få fler röster i Stockholmsregionen för att inte förlora riksdagsvalet 2010. På annat sätt kan man inte tolka den omsvängning som partiet gjort när det gäller fastighetsskatten.

Annons

När fastighetsskatten avskaffades röstade Socialdemokraterna emot. Partiets dåvarande ekonomiske talesman Pär Nuder hävdade att det var mycket orättvist att avskaffa denna skatt eftersom den i första hand betalades av mångmiljonärer i Täby, Danderyd och Lidingö.

I Almedalen i somras bytte dock Mona Sahlin linje. Hon ville då inte längre återinföra fastighetsskatten för alla villor, utan bara för dem med taxeringsvärde över fem miljoner. Dessutom ville hon avskaffa den uppskovsränta på reavinstskatten som alliansregeringen införde för att finansiera avskaffandet av fastighetsskatten.

Samma budskap upprepade i går Thomas Östros och Carin Jämtin, partiets nuvarande ekonomiske talesman respektive oppositionsborgarråd i Stockholm, i en debattartikel i Dagens Nyheter. De hade också hittat på ett nytt namn på uppskovssräntan: Stockholmsskatten. De menade att den främst betalas av dem som bor i Stockholmsregionen.

När fastighetsskatten avskaffades hojtade ingen socialdemokrat om ”Stockholmsskatt”. Den skatten ansågs som mycket rättvis, trots att den drabbade dem i Stockholmsregionen mycket mer än uppskovsräntan.

Det är därför inte ett rättvisepatos som ligger bakom Socialdemokraternas omsvängning, utan att man insett att man måste ha fler röster i Stockholmsregionen för att vinna valet. Då kan man inte återställa fastighetsskatten.

Istället hoppas man vinna röster genom att lova att avskaffa uppskovsräntan. Hur detta skall betalas talar man dock inte om, varken Mona Sahlin i somras eller Thomas Östros och Carin Jämtin nu. Dessutom lär kamraten Lars Ohly inte jubla över sänkt skatt på en kapitalvinst, vilket ju en avskaffad upphovsränta innebär.

Alliansregeringen tog god tid på sig att avskaffa fastighetsskatten. Trots det missade man viktiga detaljer, till exempel avskaffades inte skatten för obebyggda tomter, vilket har fått orimliga konsekvenser. Dessa och andra konstigheter håller man nu på att rätta till.

Däremot har regeringen inga planer på att avskaffa uppskovsräntan. Det är bra. Att det går att få uppskov med reavinstskatten gör att det är ganska lätt att slippa betala denna skatt. Uppskovsräntan gör att fler betalar reavinstskatt direkt, vilket gör att färre kommer undan skatten.

Detta nämner dock inte Thomas Östros och Carin Jämtin, lika lite som hur en avskaffad uppskovsränta skall finansieras eller hur man skall få vänsterpartiets stöd för en sänkt kapitalskatt. Sådana petitesser är oviktiga när det gäller att ragga stockholmarnas röster.

Annons