Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rospiggarna vände till tredje raka

Jublet visste inga gränser.
Janusz Kolodziej i armarna på mekaniker, Greg Hancock i armarna på Charlie Gjedde, lagledaren Mikael Messing i armarna på, ja, alla?
Rospiggarna vann, mot alla odds, den svåra bortamatchen mot Piraterna och man gjorde det med minsta möjliga marginal, 48-47.

Annons

Det sista heatet lär gå till historien som ett av de mer dramatiska på Dunteberget i Motala. Inför heat 16 stod det 45-44 till Piraterna, men Rospiggarna hade kvällens bästa förare på startlinjen - Greg Hancock och Janusz Kolodziej.

Och Greg Hancock, som i vanliga fall är den mästerliga lagåkaren, agerade för första gången (i livet?) egoistiskt från den yttersta banan i starten.

- Jag körde bara rakt fram, säger han. Jag visste att banan var svår att vinna från, så jag chansade och drog i väg. Det är inte likt mig att inte se till att min lagkamrat hänger med. 

Janusz Kolodziej klarade nämligen inte att följa efter Hancock. Därmed stod det 3-3 på det första varvet och i det läget fördel för

Piraterna. 

Men ett speedwayheat varar i fyra varv. 

Det har, förmodligen, Piraternas Robert Kosciecha lärt sig nu.

- Jag såg inte riktigt vad som hände, säger Greg Hancock. Men jag tittade över axeln och såg en piratförare och så Janusz. Jag tittade åt andra hållet

och då fick jag syn på Kosciecha. 

En Kosciecha som var ljusår efter Rospiggarnas förare.

Då började Greg Hancock med huvudräkning i 100 kilometer i timmen. 

- Jag satt på cykeln och räknade. Plötsligt förstod jag att vi skulle vinna matchen med 48-47. Helt sjukt. 

Det som hände var helt enkelt att Robert Kosciecha, i ett läge där Piraterna var på väg att vinna matchen, vurpade och släppte förbi Janusz Kolodziej.

- Ibland ska man ha tur, säger Janusz Kolodziej med ett enda brett leende. Idag var det min tur. 

Rospiggarna vann matchen. Rospiggarna, som varit nederlagstippat i varje match, tippade som sista lag i årets elitserie och utan två ordinarie förare

tog sin tredje raka seger i årets elitserie.

- Helt otroligt, sa Mikael Messing.

Det ligger mycket i det.

- Jag vet inte riktigt vad det är som gör oss så bra, säger Greg Hancock. Men jag vet att våra förare kämpar som ett lag. Vi kör för varandra, hjälper

varandra. 

Men du hjälpte ju inte Kolodziej i starten på det sista heatet?

- Nej, säger Greg Hancock och skrattar. Men jag har bett om ursäkt och lovat  honom att det aldrig kommer att hända igen.

Richard Grandin

[email protected]

Annons