Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roslagens sparbank ökar sitt ägande i Swedbank

Roslagens sparbank ökar sitt aktieinnehav i Swedbank. När Swedbank genomför en nyemission köper den lokala sparbanken 610 000 nya aktier för 29,3 miljoner kronor.
 

Annons

Ryktesspridningen kring Swedbanks ekonomi har varit intensiv sedan finanskrisen bröt ut i september. I går meddelade Swedbank att den genomför en nyemission på 12,4 miljarder kronor för att städa undan frågan om bankens finansiella ställning.

För Johan Smedman, vd på Roslagens sparbank, är det ett självklart val att utnyttja möjligheten att köpa 610 000 preferensaktier.

Det är viktigt att visa att vi tror på ägarskapet. Vi har ett nära samarbete med Swedbank där vi säljer deras produkter som bolån och fonder, säger han.

Förutom att aktieköpet markerar bankernas partnerskap så är det en god affär, enligt Johan Smedman:

Vi är garanterade att få tillbaka minst 40 procent av köpeskillingen genom utdelning under en femårsperiod. Dessutom kan aktien få en positiv kursutveckling.

Swedbanks nyemission garanteras av de stora ägarna men alla aktieägare erbjuds att teckna nya aktier.

Gör Swedbank rätt som beslutar om nyemission?

Ja. Swedbank är redan en stabil bank men i och med detta höjs kapitaltäckningen till en ännu högre nivå. Jag tror att marknaden tar emot det här beskedet positivt och att mediebruset nu avtar, säger Johan Smedman.

Fakta: Nyemission

Ökning av aktiekapitalet och antalet aktier i ett bolag genom att aktieägarna skjuter till mer kapital, till exempel genom att de tecknar sig för nya aktier.

Källa: Nationalencyklopedien

Annons