Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROS-köket får inte leverera matlådor

Roslagens sjukhus får inte längre leverera matlådor till kommunens pensionärer. Anledningen är att köket inte håller den standard som behövs för mängden mat som produceras.

Annons

I början av 2006 gjordes en omprövning av alla verksamheter som arbetar med livsmedel i kommunen. Bygg- och miljönämnden inspekterade ett antal lokaler och bedömde om de höll tillräckligt god standard för den mängd mat som producerades. En verksamhet som inte gjorde det var Roslagens sjukhus.

Det är en del i godkännandeprocessen att gå igenom hur lokalen ser ut, hur mycket mat man gör, samt hur den hanteras.

Roslagens sjukhus har kommit fram med en åtgärdsplan, vilket betyder att de tar tag i de brister som finns tills åtgärder är lösta får de ett tillfälligt godkännande av köket, säger Linda Engberg, livsmedelsinspektör på kommunen.

En viktig åtgärd är en ombyggnation av köket som kommer att ske i tre steg. Byggstarten är planerad till den fjärde augusti, och efter det får köket inte längre producera matlådor till kommunens pensionärer.

Ombyggnationen innebär att flöden i köket omfördelas så att de olika tillagningsprocesserna inte möter varandra.

Man kan till exempel bygga ett separat utrymme för allergikost och bygga ut kyl och frysförvaring. Sedan kommer man även att i etapper tillverka mindre matmämgder och ha en lättare meny med halvfabrikat, säger Linda Engberg.

Nu producerar Roslagens sjukhus kök cirka 600 luncher, 400 middagar och 130 matlådor om dagen. Vem som kommer att ta över matproduktionen för matlådorna är ännu oklart.

Vi kommer att gå ut och fråga tre leverantörer gällande produktionen av matlådor. När det gäller övrig produktion vid det särskilda boendet ROS finns det en plan för hur detta skall säkerställas vilken behandlas politiskt just nu, säger Kristian Damlin, ekonomichef på tiohundranämnden.

Hemtjänsten kommer fortfarande att kunna leverera matlådorna till kommunens pensionärer.

Ja, vi kan stå för leveransen även i fortsättningen men inte längre tillaga maten. Det måste upphandlas från annat ställe, säger Lars Skoglund.

[email protected]. se

Annons