Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för mycket ungdomsfylla på nyår

Enligt en färsk undersökning tänker 350 000 ungdomar supa sig fulla på nyårsafton. Och fler än hälften av dem kommer att använda fyrverkerier.
Närpolisen i Norrtälje uppmanar alla föräldrar att håll koll på sina barn under nyår.

Annons

Hälften av alla ungdomar mellan 15 och 20 år planerar att dricka sig berusade på nyårsafton och de flesta av dem kommer att både dricka sig fulla och skjuta raketer. Det framgår av en undersökning som har genomförts på uppdrag av försäkringsbolaget If.

- Trots varningarna vet vi att nyårsafton kommer att sluta i tragedi för många. Berusade unga och sprängmedel är ingen bra kombination. I värsta fall leder det till bortsprängda fingrar, svåra ögonskador eller till och med dödsfall, säger Karin Lidman, ansvarig för personförsäkringar på If i ett pressmeddelande.

I centrala Norrtälje brukar många ungdomar samlas på Södra bergen framåt småtimmarna på nyårsafton. Lättklädda, berusade och på halt väglag är olycksrisken stor och polisen räknar med att natten kommer att bli stökig. Under nyår håller också krogen Mobergs som vanligtvis lockar många unga vuxna, stängt.

- Det är många privata fester på nyår så många av ungdomarna kommer ut först sent på natten. Vi pejlar av läget och försöker att vara där problemen finns, säger Maria Olsson-Eriksson, närpolisbefäl i Norrtälje, som ska jobba under nyårsafton.

Men polisen hinner inte vara överallt och ett stort ansvar ligger självfallet på varje förälders axlar. Maria Olsson-Erikssons bästa råd till de som släpper ut sina ungdomar på egna festligheter är att försöka skaffa sig så bra koll som möjligt.

- Kolla var de ska, vem de ska vara med, vad de ska göra och framförallt - att de kommer hem ordentligt. Säger de att de ska sova över hos någon kompis se då till att det finns någon annan vuxen där som har ansvar. Ta vara på era ungdomar helt enkelt.

Annons