Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rimbo klår Norrtälje

Nu är det dags för de årliga höstmarknaderna. I dag hålls marknad i hamnen i Norrtälje och i morgon är det Rimbo marknad.
 

Annons

I de flesta fall är Norrtälje ort nummer ett i kommunen. Men en gång om året är det Rimbo som blir huvudstaden med stort H.

Det gäller så klart när de årliga höstmarknaderna inträffar.

Man brukar dela upp hösten före och efter just Rimbo marknad, det säger rätt mycket, säger Jörgen Larsson, samordnare och organisatör för Rimbo marknad som funnits sedan 1637.

Han berättar att marknaden är så populär bland knalleägarna att alla platser för nästa år redan är bokade när årets tillställning är över.

Alla vill komma tillbaka eftersom det kommer så mycket folk. Vi är säkert Sveriges största endagsmarknad. Det kan ringa runt 1520 personer dagharna innan för att få en knalleplats, säger Jörgen Larsson.

På senare år har dock marknaden fått minska i storlek eftersom räddningstjänsten av säkerhetsskäl krävt detta. Enligt Jörgen Larsson blir det mer arbete, men är inte olösligt.

Det är just det som är så roligt med det här jobbet, initialt verkar det omöjligt att hitta platser till alla vi lovar och det blir en riktigt kul utmaning att klara av det, säger han.

Konkurrensen med Norrtälje marknad ser han dock inte som något problem.

Eftersom så många vill gå på marknad gör det inget att det är två som ofta ligger dagarna efter varandhra.

Många tar en semesterdag för att kunna gå omkring och prata med folk och för oss i Rimbo är detta något av en hemvändardag, säger Jörgen Larsson.

När det gäller Norrtälje marknad är det tredje året som man ligger i hamnen, något som marknadsföreståndare Jan Erik Thölin tror att besökarna har börjat vänja sig vid.

Det är alltid en process att flytta ett arrangemang, men jag tror att besökssiffrorna är ungefär lika som förut.

Att Norrtälje marknad i storlek och besöksantal varje år får storsmisk av Rimbo har dock inte gjort att man planherat en strategi för att bli marknadsort nummer ett i kommunen.

Vi har inte den ambitionen och sedhan har vi mindre utrymme. Det är bra att båda marknaderna finns, det tror jag de flesta i kommunen tycker, säger Jan Erik Thölin.

Detta är andra året som han jobbar som föreståndare och för honom börjar själva marknadsdagen klockan sex på morgonen och slutar tolv på natten.

Men det är också mycket förarbete, vi måste kolla exakt var alla knallar ska stå och vilket utrymme de ska få.

Jan Erik Thölin gillar dock att jobba med marknaden och uppmanar så många som möjligt att titta förbi i dag.

Det är en tradition att gå på marknad, roa sig på tivolit och fynda bland alla knallar. Klart man ska komma, säger han.

Annons