Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsmän mejlbombas efter FRA-beslut

Kritiken mot den nyligen antagna FRA-lagen har varit allt annat än mild. Oproportionerligt, tycker den moderata riksdags­ledamoten och roslagsbon Göran Pettersson, som fått ta emot 35 000 protestmejl.
– Jag har räknat ut att det skulle ta mig fem år att svara på alla mejlen, säger han.

Annons

Riksdagen har de senaste dagarna fått ta emot drygt sex miljoner mejl från människor som protesterar mot FRA-lagen. Bakgrunden är att tidningen Expressen haft en tjänst på sin hemsida där den som fyllt i ett formulär automatiskt skickat en protest till samtliga 164 riksdagsledamöter som röstade ja till lagen eller la ner sin röst.

Bra att man talar om vad man tycker men metoden var inget vidare, säger Göran Pettersson, som menar att denna typ av aktioner kan minska möjligheten för medborgare att ta kontakt med sina förtroendevalda.

Istället för massmejl hade han hellre sett en traditionell namninsamling.

Tänk om alla prote­sterande skulle använda samma metod. Om alla Norrtäljebor som prote­sterade mot tullnedläggningen skulle ha skickat ett mejl till samtliga riksdagsledamöter skulle det ha blivit flera miljoner mejl, säger Göran Pettersson.

Trots motståndet har han bestämt sig för att svara på mejlen. Men inte med enskilda svar, eftersom det skulle ta för lång tid. Fem år, enligt egen beräkning. Istället hänvisar han till sin blogg, som varje dag fått ett stort antal besökare. Där lägger han fram sin syn på lagen.

Jag har följt lagens framkomst i flera år och tycker att den är en bra kompromiss mellan den personliga integriteten och rikets säkerhet.

Har du förståelse för att människor är oroade?

O, ja. Men när man hamnar i dialog med motståndarna inser man att det finns två läger. Först är det de som är emot all form av statlig kontroll. Sedan finns det de som har missförstått lagen och gått på den skrämselpropaganda som förts. Att svensk underrättelsetjänst kommer att bli ett nytt Stasi eller KGB, säger Göran Pettersson.

Han hoppas att kvällstidningens ”hyss” inte återupprepas.

Omoget och oansvarigt. Någon borde haft förnuftet att stoppa det här, säger han. 

Patrik Ekström 

[email protected]

Fakta: FRA-lagen

Försvarets radioanstalt (FRA) får rätt att spana i radiotrafik och kabeltrafik, det vill säga internet och telefonledningar. Signalspaningen syftar till att kartlägga ”yttre hot” mot landet och får därför bara ske när trafiken går över Sveriges gräns. Spaningen, som är automatiserad, bedrivs på sökbegrepp, till exempel organisationsnamn eller på personer, om det är av ”synnerlig vikt”.

Annons