Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt måste höja rösten i EU

EU-toppmötet i Bryssel, som avslutades i fredags, resulterade inte i några stora räddningspaket. Det var inte heller önskvärt. Vad EU-länderna just nu behöver är inte nya bidragspaket.
Ett lyckat toppmöte hade dock inneburit åtgärder som hade återskapat förtroendet inom den finansiella marknaden och fått igång kreditflödena genom bättre reglering och tillsyn. Dessutom hade det varit på sin plats om toppmötet haft en samsyn på EU-ländernas nationella stödpaket.

Annons

Någon sådan samsyn finns inte i dagsläget. Medan Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och Frankrikes president Nicolas Sarkozy låter sedelpressarna rulla håller Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt stenhårt i skattebetalarnas plånbok. Ett annat exempel är att Storbritanniens centralbank köper statsobligationer med inflation och räntehöjningar som följd, en strategi som både Sveriges och Tysklands regeringar är mycket skeptiska till.

Ett enat Europa borde ha en gemensam syn i dessa frågor. Dessutom är det inte bra för EU-ländernas ekonomiska utveckling att så många medlemsstater blundar för EU:s stabilitetspakt och kör sitt eget race när svåra tider knackar på dörren. Stabilitetspakten tillåter medlemsländerna att ha ett underskott på maximalt tre procent i statsfinanserna. Det är en gräns som flera länder i dag inte klarar.

Men allt som kom ut av förra veckans diskussion mellan medlemsländernas regeringar var en förmaning till länderna med störst budgetunderskott att så snabbt som möjligt få den nationella ekonomin i balans. På hemmaplan har varken statsminister Fredrik Reinfeldt eller näringsminister Maud Olofsson gett vika när kraven på statliga åtgärdspaket och protektionistiska förslag lagts fram. Därför är det konstigt att man inte lika tydligt driver samma linje på Europanivå.

Ett exempel på Fredrik Reinfeldts tydlighet var när han sade blankt nej till LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedins begäran att Sverige skulle driva kravet på en förändring av utstationeringsdirektivet under EU-toppmötet. Wanja Lundby-Wedins förslag skulle innebära att det skulle bli svårare för EU-medborgare att få jobb i Sverige.

Det är bra att Fredrik Reinfeldt var så tydlig med sitt nej till inskränkningar av den fria rörligheten på arbetsmarknaden. Lika tydlig borde han vara på EU:s toppmöten.

Det är inte bidrag, tullar och ökade regleringar som minskar risken för massarbetslöshet, utan flexibilitet och anpassning till marknadens villkor. När efterfrågan på till exempel bilar minskar finns det ingen anledning att tillverka fler fordon än som behövs bara för att inte bilarbetarna ska mista sina jobb. Arbetstillfällen måste hittas på annat håll.

Annons