Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsrätten öppnar för kommunala friskolor

Nu får kommunerna rätt att starta kommunala friskolor, enligt ett beslut från Regeringsrätten. Barn- och skolnämndens ordförande i Norrtälje, Ann S Pihlgren (m), välkomnar beskedet:
– Det är ett väldigt intressant beslut, det är bra om det finns flera olika sätt att organisera sig på, säger hon.

Annons

Efter beslutet har en del kritiska röster höjts, om att det inte behövs fler driftsformer för skolorna och att anställningstryggheten för lärarna kan bli sämre.

 Men det är för tidigt att säga vad konsekvenserna blir. Jag tycker över huvud taget att rättsläget

fortfarande är väldigt oklart när det gäller ombildningar och privatiseringar av kommunala

skolor, säger oppositionens Olle Jansson (s), vice

ordförande i barn-

och skolnämnden i Norrtälje.

Olle Jansson tycker att utvecklingen går alldeles för snabbt fram.

 Det har gått rasande fort och friskolornas ansökningar beviljas alltför lättvindigt. Men jag tror att den allmänna opinionen kommer att bromsa denna snabbhet. Att ”skänka” bort skolans egendom är inte förenligt med vad medborgarna tycker, säger han.

Olle Jansson är fortfarande kritisk till den borgerliga majoritetens hantering av Bålbroskolan i Rimbo och Grindskolan i Norrtälje, där rektorerna ansökt om att få driva dessa skolor som friskolor.

 Vi kommer att fortsätta bevaka utvecklingen för att se hur hanteringen av inventarier och elever sköts, säger Olle Jansson.

Men barn- och skolnämndens ordförande tycker inte att det har gått för fort.

 När hela processen kring dessa skolor är klar kommer det att ha tagit två år i anspråk. Vi försöker också undvika de fallgropar som vi sett i Täby kommun och Sollentuna kommun. Allt ska vara helt genomtänkt politiskt och vi gör vår utvärdering av verksamheten i god tid innan Skolverket fattar sitt beslut, säger Ann S Pihlgren.

Helena Nordenberg

0176 795 00

[email protected]

Regeringsrättens beslut

Domen kommer i anslutning till att upplevelsecentret Tom Tits Experiment i Södertälje kommun kämpat i fyra år för att starta skola. Eftersom Tom Tits är ett kommunalt bolag sade Skolverket nej till ansökan och bolaget har därför drivit frågan ända till högsta instans. Regeringsrätten har nu slagit fast att Tom Tits skola ska betraktas som vilken alternativ friskola som helst.

Domen berör samtliga 290 kommuner i Sverige och hela det svenska skolsystemet. 

En kommunal friskola kan nu få samma friheter som alla andra friskolor och kan drivas enligt friskoleförordningen i stället för skollagen. Det betyder att de inte behöver följa kursplaner och läroplaner som en vanlig kommunal skola.

Annons