Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reflexsnurror populära

Bussförare i Norrtälje kommun ska få hjälp att upptäcka påstigande vid mörka busshållplatser. Med en reflexsnurra visar passagerarna att de vill stiga på och bussen hinner stanna i god tid. - Fantastiskt bra, säger Åke Rönnholm bussförare och skyddsombud på Busslink i Norrtälje.

Annons

Den 1 november monterade Busslink upp cirka 15 reflexsnurror på utvalda hållplatser utmed linjen 637 mot Grisslehamn. Monteringen är en del i ett försök från SL och Busslink att öka trafiksäkerheten.

Det är ett jätteproblem för busschaufförerna att upptäcka människor utan reflex längs vägarna. När man väl gör det blir det i bästa fall tvärnit, säger Rönnholm.

Den roterande reflexen är framtagen av Göran Lindblom och Göran Sandqvist på företaget Norrtäljestjärnan.

Jag är gammal busschaufför och medveten om problemet med osynliga trafikanter. Idén till den roterande reflexen kom egentligen från skolbarnen som stod och snurrade på sina reflexer utmed vägkanten. SL och Busslink tyckte att det var en bra ide, säger Sundqvist.

Idén om något slags ljus vid busshållplatserna har dock funnits länge.

Man har försökt med lampor vid hållplatserna, vilket drog en massa ström. Sedan försökte man med solceller vilket drog en massa pengar, säger Åke Rönnholm.

Reflexsnurrorna kommer främst att sättas upp utanför tätbebyggt område. Sträckan Norrtälje Grisslehamn sitter snurrorna uppe till den sista februari. Därefter ska man utvärdera.

Vi hoppas så klart att det får genomslag i hela kommunen och att reflexen faktiskt kommer till nytta, säger Göran Lindblom.

Så fungerar reflexsnurrorna:

Den roterande reflexen sitter monterad på busshållplatsen.

Skivan är gjord av aluminum och är återvinningsbar.

När påstigande ser bussen komma snurrar de på skivan och bussföraren hinner i god tid se att någon önskar stiga på.

Annons