Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att inte ösa ut pengar

Det är aldrig roligt att sitta i opposition. Som politiker vill man ha makt och få bestämma. Det var ju därför man började med politik - man ville ändra på saker och ting som man tyckte var fel.

Annons

Men om man nu sitter i opposition, så är det roligare när det är lågkonjunktur än när det är högkonjunktur. Om ekonomin går som tåget är det svårare att klaga på dem som styr. Det är mycket enklare om det går dåligt. Då kan man alltid hävda att det är de som styr som orsakat krisen. Då kan man alltid hävda att krispaketen är för små, felaktigt utformade och kommer för sent. Som oppositionsparti slipper man ju ta ansvar för om finanserna raseras. Och om man skulle få makten efter nästa val, så kan man ju alltid skylla på föregångarna.

Så agerade Socialdemokraterna under den ekonomiska krisen i början på 1990-talet. Trots att statens budgetunderskott ökade i rasande fart, så krävde man ökade utgifter, framför allt i form av sänkt moms. Det var först när man ett halvår innan valdagen insåg att man troligen skulle vinna valet och därför ta hand om alla problem, som man förändrade sin politik och började prata om besparingar.

På samma sätt är det i dag: Socialdemokraterna kräver nya och större krispaket oavsett vad regeringen gör.

I går kom regeringen med ett nytt krispaket mot lågkonjunkturen. Det innebär bland annat hjälp till de företag som just nu har svårt att få lån från bankerna. Till exempel skall företag som har svåra ekonomiska problem till följd av krisen kunna få skjuta upp inbetalningen av skatt i två månader, och Almi företagspartner skall kunna ge utökade lån till företag med svårigheter att få banklån.

I regeringens paket ingick också stöd till bilindustrin, bland annat kreditgarantier på maximalt 20 miljarder kronor, tre miljarder till ett statligt bolag för forskning och utveckling och fem miljarder till så kallade undsättningslån till ekonomiskt svaga företag inom fordonssektorn.

Däremot fanns inga nya pengar till kommuner och landsting i gårdagens paket. Sådana kan dock komma i vårpropositionen i april. Det beror på hur läget ser ut då.

Det är en bra bedömning av regeringen. I nuvarande läge är det rätt att inte ösa ut pengar ur statskassan, utan det gäller att välja åtgärder med omsorg. I annat fall är risken mycket stor för att statens finanser raseras.

Sådant bekymrar dock inte den socialdemokratiska oppositionen. De har oändligt med pengar, och de vet precis hur de skall användas. För lite och för sent var också, inte helt oväntat, Socialdemokraternas kommentar till regeringens nya krispaket.

Det är aldrig roligt att sitta i opposition. Men det är uppenbarligen roligare att spendera pengar när man inte behöver bry sig om hur mycket pengar det finns.

Annons