Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att hålla inne lönen

För en vecka sedan var det snöoväder. Många hade svårt att ta sig till jobbet, inte minst alla pendlare till Stockholm, eftersom alla bussar till Stockholm var inställda. Men även många av dem som bor och jobbar i Norrtälje kommun hade svårt att ta sig till jobbet. Bussar var inställda, och många vägar var oplogade och därför ofta omöjliga att ta sig fram på.

Annons

Många arbetsgivare har därför tvingats ta ställning till hur man skall göra med dem som inte kom till jobbet på grund av snön. Vissa arbetsgivare har kört den mjuka linjen, och låtit de anställda få full lön trots att de inte jobbade. Andra har kört den hårda linjen, och inte betalat ut någon lön. Deras anställda har då tvingats ta ut en semesterdag eller kompensationstid för att slippa löneavdrag.

Norrtälje kommun har valt den hårda linjen. De kommun-anställda som inte kunde ta sig till jobbet i måndags får löneavdrag, om de inte till exempel tar ut en semesterdag.

Det här kan verka känslokallt och dålig personalpolitik. Men det är det faktiskt det mest rimliga beslutet.

Arbetsgivaren rår ju inte för snöoväder eller andra händelser som gör att de anställda inte kan komma till jobbet. Det gör att arbetsgivaren inte skall behöva lida ekonomiskt för dessa händelser, vilket ju arbetsgivaren gör om en anställd får full lön trots att han eller hon inte kommer till jobbet.

Vissa privata företag väljer ändå att betala full lön i sådana här lägen. Det är deras fulla frihet att avgöra.

Men för en kommun är det annorlunda. Där är det inte ägarens vinst som minskar om man betalar lön till dem som inte kommer till arbetet. Där är det skattebetalarnas pengar som kommunledningen skänker bort till några av de anställda. Och det bör inte kommunledningen göra.

Om de som inte kommer till jobbet ändå får full lön riskerar kommunen dessutom att få stora problem vid nästa snöoväder. Trots snökaos och uteblivna bussar tog sig många kommunanställda till jobbet förra måndagen. Många kämpade hårt för att få en taxi eller för att ta sig fram med bil på oplogade eller dåligt plogade vägar. Om inte kommunen belönar dem för detta, utan de får lika mycket betalt som dem som stannade hemma, kommer de knappast att kämpa lika hårt nästa gång det blir snökaos. Istället kommer de också att stanna hemma, väl förvissade om att de ändå kommer att få sin lön.

Dessutom skapar detta gränsdragningsproblem. Hur mycket snökaos skall det vara för att de anställda skall få vara hemma med full lön? Stort kaos, bautakaos eller räcker det med ett lagom medelkaos?

Trots att många kommunanställda kan känna sig ”straffade” är det därför helt rätt av Norrtälje kommun att bara betala lön till dem som jobbar. Även när det är snökaos.

Annons