Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rastgårdar sökes av leklystna hundar

Behovet av hundrastgårdar är stort i Norrtälje tycker många hundägare.
– Man saknar det i Norrtälje, nu måste man åka utanför stan om man vill släppa hunden, säger Stephanie Aldorzi.

Annons
Hovawarten Xenon, 8 år (till vänster), leker för glatta livet med amstaffen Boss, 6 månader. Hundägarna Vidar Montell, Hasse Wölker, Micaela Hedström och Stephanie Aldorzi tycker att det borde finnas hundrastgårdar i Norrtälje. – Det vore guld värt, säger Micaela Hedström.

Xenon och Boss leker vilt i Societetsparken, kopplen trasslar in sig när matte och husse försöker hänga med i svängarna. Just vid sådana här situationer menar kompisgänget som brukar träffas med hundarna att det skulle vara lämpligt med en hundrastplats i närheten.

– Det kan bli panik och kaos i onödan, säger Hasse Wölker, det är bättre att hundarna får sköta det där själva och leka utan koppel, så att de inte trasslar in sig och det blir missförstånd.

Hundrastgårdar är viktiga av många skäl, menar gruppen. Under perioder råder koppeltvång i naturområdena och det finns dessutom många som är hundrädda.

– Det finns otroligt mycket hundar i Roslagen, och det kommer mer och mer. Hundrastgårdar är viktiga för hundens socialisering och så att man kan släppa hundarna och träna lydnad utan att de sticker, säger Micaela Hedström.

Nu planerar de att starta en facebookgrupp och hoppas att fler ska hoppa på tåget. Att det inte finns någon rastplats beror på att ingen tagit tag i frågan och engagerat sig, menar de.

– Vi vill uppmana folk att ringa och mejla till kommunen, så att det börjar hända saker. Det behöver ju inte vara så dyrt – ett gunnebostängsel, soptunna, några bänkar och gräsklippning, säger Carola Lundberg.

Nina Engevi på kommunens bygg- och miljökontor vet inte om några konkreta planer på att bygga en hundrastgård. Däremot finns det med som ett önskemål i en planläggning av ett område som ska byggas i närheten av staden.

– Det kommer ju många turister nu. Jag skulle önska att det fanns hundrastplatser åtminstone vid infarterna och en som är lättåtkomlig för de som bor i Norrtälje.

Annons