Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapas liv har blivit film

Norrtelje Tidnings fotograf Anders Sjöberg har tillsammans med filmarna Hans Östbom och Dag Jonzon, under två säsonger följt björnhonan Rapa i Sareks nationalpark.
Dokumentären visas på måndagskvällen i SVT2.
Se bildextra genom att klicka här!

Annons

Det var helt fantastiskt! Mitt starkaste minne var när Rapa klättrade upp i en tanig björk för att jaga ner en unge som inte ville följa med, berättar Anders Sjöberg.

Men signalen från den märkta björnens radiosändare tystnade plötsligt i juni 2007.

Rapa blev ännu ett offer för illegal jakt inne i Sareks nationalpark, konstaterar Hans Östbom, en av filmarna som följt Rapa och hennes ungar under fyra år.

Nu blir berättelsen om björnens öde film, som visas på SVT2 på måndagskvällen klockan 20.00.

Rapa märktes i början av 1980-talet och har bidragit med många nya kunskaper till forskningen. Bland annat att de är matriarkala - honan tar hand om ungarna medan hanen skickas iväg för att söka nya revir.

Den avslöjar också naturens skoningslösa villkor.

Om en hane stöter på en hona som har ungar med en annan björn, så dödar han ungarna. Och ibland försvarar mamman kullen och blir dödad själv. Som lejonen i Afrika, berättar han.

Inspelningen var inte odramatisk. Trots att teamet höll sig på tryggt avstånd, gjorde man ett misstag som kunde ha fått ödesdigra följder:

Vi följde Thelma, en avkomma till Rapa, och hennes tre ungar när de sprang upp på en höjd. Vi var svettiga och tog av oss tröjorna, vilket gjorde att hon vände sig om och rusade rakt mot min kompis. Sedan kastade hon sig bakom en sten och såg lömsk ut, innan hon sprang ner för slänten, säger Hans Ösbom.

Han och Anders Sjöberg framhåller dock att björnar är relativt ofarliga.

Jag är inte rädd för björn, men man ska ha respekt för dem. Det skall mycket till för att något skall hända, säger Anders Sjöberg.

Se bildextra genom att klicka här!

Annons