Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rafael Samedov fick avslag igen

Någon ljusning är inte i sikte för Rafael Samedov och hans gravida flickvän Emelie Gerdedal. Den 10 december beslutade Migrationsverket att avslå Azerbjdjzanfödde Rafael Samedovs ansökan om uppehållstillstånd (verkställighetshinder).

Annons

Beslutet om avslag har fastställts av Migrationsdomstolen och enligt bestämmelserna har Rafael Samedov fyra veckor på sig att lämna landet. Den tiden har dock rätt lösa ramar. Turerna kring återresan kan nämligen dra ut på tiden.

 Redan 2005 fick Samedov avslag på ansökan om uppehållstillstånd och Migrationsverket beslutade om avvisning, att han ännu inte utvisats beror på flyktingamnestin som trädde i kraft under 2005, säger Louise Utter på Migrationsverket.

Under den här tiden gavs flyktingar i hela landet amnesti genom den så kallade flyktingamnestin, en kampanj som genomfördes under 2005 men som upplöstes 2006. Flyktingar som blivit utvisade fick chansen att få sin sak omprövad. Det gjorde att både polis och Migrationsverket drog ner på resurserna vad gällde avvisningar. Det ledde till att flertalet av de asylsökande flyktingarna blev kvar i landet, så också Rafael Samedov.

Sedan dess har Rafael Samedov ansökt om verkställighetshinder vid två tillfällen för att kunna få stanna i Sverige. Migrationsverket har avslagit ansökan vid båda tillfällena. Nu senast den 10 december.

Enligt Migrationsverket ska personer beviljas uppehållstillstånd om det förekommer en nära relation till någon i Sverige. Migrationsverket bedömer att Rafael Samedov har rimliga skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige eftersom hans flickvän är gravid och de planerar att gifta sig till sommaren. Däremot är skälen i ansökan om verkställighetshinder inte tillräckliga för att få stanna. Enda möjligheten att få uppehåll i Sverige är alltså att återvända till Azerbajdjzan och kontakta den svenska ambassaden där för att därifrån sedan ansöka om nytt uppehållstillstånd.

 Familjesituationen är sådan att den troligen skulle ge uppehållstillstånd, säger Louise Utter.

Hur lång tid skulle det ta?

 Inte mer än sex månader. Under den tiden får dock Rafael Samedov inte lämna landet, säger hon.

Rafael Samedovs flickvän Emelie Gerdedal tycker att hela situationen är bedrövlig. Hon försöker att inte stressa upp sig allt för mycket med tanke på det lilla barnet som är på väg.

 Men visst är det tufft och tomt. Han kanske inte hinner träffa barnet innan han avvisas. Och sedan kommer han att förlora så mycket tid som vi aldrig får igen, det är jobbigt att tänka på, säger hon.

FAKTA

Verkställighets­hinder

Ansökan om verkställighetshinder innebär att man som uppehållssökande redovisar omständigheter som hinder för att utvisas. Det kan vara familjesituationer, sjukdom, säkerhetsaspekter och så vidare.

FlyktingamnestiFlyktingamnesti 2005 var en kampanj för att de människor som väntar på att få ansökan om uppehållstillstånd beviljad eller som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd skulle få ett sådant.

Annons