Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädslor i poetisk och absurd form för barn

Norske Stian Holes Hermans sommar fick första pris på barnboksmässan i Bologna.
En annorlunda, collageartad bilderbok som handlar om något som är slut och något som börjar. Och om rädsla.
- Barn kan gå rakt in i svåra frågor, säger han.

Annons

Stian Hole är grafisk formgivare och designar bland annat bokomslag. I Hermans sommar, som är hans andra bilderbok, har han skapat en egen värld av montage, fotografier och collage.Bilder med förskjutna perspektiv, oväntade vinklar, fantastiska landskap och en suggestiv, drömlik känsla.

- Det är en sorts digitala montage, jag sätter samman bilder och jobbar med olika lager. Det tog flera år för mig att komma på hur jag skulle göra, sedan föll bitarna på plats.

Succéboken Hermans sommar handlar om förändring och rädsla. Om sexårige Herman som ska börja skolan nästa dag och tre gamla tanter som kanske snart ska dö.

- Jag fick idén när min äldste son skulle börja skolan. Jag kände hur han funderade, det var som att se mig själv i den åldern. Jag fick lust att undersöka det, men jag visste inte vart det skulle ta vägen.

Herman är lite rädd. Rädd för hur det är i skolan och för att han inte har någon lös tand, det borde man nog ha. Han börjar fråga andra vad de är rädda för. Tant Borghild berättar att hon är lite rädd för att dö, mamma och pappa berättar också om sina rädslor i en historia som är både poetisk, sorgsen och absurd.

- Barnböcker kan ta upp viktiga och allvarliga frågor, barn är öppna och har inga filter. Världen är inte harmlös, säger Stian Hole.

Hermans sommar handlar också om att börja om. Om något som tar slut och något nytt som ska börja. Oron över att inte veta vad som ska komma.

- Även om man lever på världens bästa plats känner man oro, det måste man kunna ta upp.

Hermans sommar är en annorlunda bilderbok på många sätt. Just nu sker en utveckling och förändring inom den norska barnboksvärlden, enligt Stian Hole.

- Det har skett något spännande i Norge, det har kommit flera bilderböcker som bryter mot konventioner om hur en bok ska vara, både i innehåll och uttryck. Det finns nyckelpersoner som jobbat för att skapa något nytt, där man inte är rädd för att ta upp svåra ämnen.

I höst har det kommit en ny bok i Norge om Herman, eller Garmann som han heter på norska. I Garmanns gate har han blivit lite större.

- Han är sju år gammal och har fått en nyckel om halsen. Temat är nog att livet aldrig är helt tryggt.

Stian Hole

Ålder: 39 år.

Bor: I Oslo.

Familj: Fru och tre pojkar.

Gör: Illustratör och formgivare. Designar bokomslag. Barnboksförfattare. ”Hermans sommar” fick pris som bästa bilderbok på Bolognamässan i år.

Fritid: Litteratur, läsning, tränar ett pojklag i fotboll.

Läser: Robert Åsbackas ”Orgelbyggarna”. Ofta noveller och dikter.

Annons