Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot slopad kyrkoavslutning

För att kunna välkomna alla elever har Vätöskolans ledning beslutat att vårterminens skolavslutning ska flyttas från kyrkan till skolans egna lokaler. Helt oacceptabelt, menar föräldern Pierre Jacobsson.

Annons

Han har tillsammans med flera andra föräldrar nu bokat Vätö kyrka för en egen avslutning.

Det är för jävligt rent ut sagt. Här har vi en gammal fin tradition och så går rektorn och bestämmer att vi ska vara i gympasalen. Vi är ett tiotal föräldrar som undersöker om vi istället kan ha en privat skolavslutning. Majoriteten ska inte behöva stå tillbaka för att ett par barn inte kan gå in i det så kallade ”kristna rummet”. Det är tråkigt för dem, men vi vill ha vår avslutning som vanligt, säger Pierre Jacobsson.

Rektor Ingela Skalin-Lundman står nu i begrepp att författa ett brev till föräldrarna om varför skolavslutningen inte längre kan ske i kyrkan.

Vi följer diskrimineringslagen och likabehandlingsplanen och den säger att det är förbjudet att diskriminera både direkt och indirekt. I det här fallet är det en indirekt diskriminering mot de elever som inte delar den kristna trosuppfattningen. Vi vill kunna säga välkommen till alla våra elever. Vi vill inte uteslutna någon. Det är ett par föräldrar som ringt och varit upprörda men en del har också förstått när jag talat med dem.

Pierre Jacobsson är kritisk till att rektorn inte diskuterat beslutet med föräldrarna eller med elevrådet. En kritik som Ingela Skalin-Lundman menar är obefogad.

I och med att det finns en diskrimineringslag så är det ju inte så mycket att diskutera. Jag har talat med de äldre eleverna på skolan vi har pratat kring likabehandlingsplanen och vad den innebär.

Ingela Skalin-Lundman uttrycker dock en oro för att ilskan över de ändrade skol avslutningsplanerna skall vändas mot de barn som inte kan gå i kyrkan. Hon tänker därför väcka frågan hos personalen.

Ämnet kommer även att diskuteras på Drottningdalskolan som tills vidare får behålla sin kyrkavslutning då det inte går några elever med annan trosuppfattning där.

Vi vill inte skapa osämja med någon religion. Det här har inget med religion att göra. Kyrkavslutningen är en principsak. Vi har haft skolavslutningen i kyrkan riktigt, riktigt länge, säger Pierre Jacobsson.

Annons