Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemet heter Mona Sahlin

Socialdemokraternas opinionssiffror sjunker som en sten. I alla fall om man får tro Demoskop, där partiet den senaste månaden tappat nästa nio procentenheter.
Enligt Mona Sahlin, Socialdemokraternas partiledare är det skandalen kring AMF och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin som är orsaken till opinionsraset. I lördags menade därför Mona Sahlin att Wanja Lundby-Wedin borde lämna AMF:s styrelse.

Annons

Wanja Lundby-Wedin följde lydigt sin partiledares ”råd”. I går avgick hon ur styrelsen.

Man skulle kunna tro att det är LO-medlemmarna, via sina valda ombud, som bestämmer vilka uppdrag som LO-ordföranden skall ha. Men så tycks det alltså inte vara.

Istället har Socialdemokraternas partiledare i praktiken någon form av veto. Ibland känns Sverige verkligen som en bananrepublik.

Mona Sahlins agerande visar att hon är desperat just nu. Det är förståeligt. För ett år sedan hade Socialdemokraterna nästan 45 procent i Demoskop och andra opinionsmätningar, och allt pekade på en enkel valseger.

Nu är allt helt annorlunda. Nu har alliansregeringen tagit ledningen i opinionsmätningarna.

Det är därför kanske inte så konstigt att Mona Sahlin tvingar Wanja Lundby-Wedin att avgå ur AMF-styrelsen. Det mesta talar för att det finns ett samband mellan LO-ordförandens pinsamheter i AMF-styrelsen och Socialdemokraternas opinionsnedgång ingen annan aktuell händelse kan förklara nedgången.

Allt pekar dock på att AMF-skandalen bara är den droppe som fått bägaren att rinna över. Förtroendet för Socialdemokraterna och Mona Sahlin har stegvis blivit sämre och sämre alltsedan i somras. Om väljarna hade haft fullt förtroende för Mona Sahlin och Socialdemokraterans politik, hade AMF-skandalen inte spelat någon som helst roll för opinionssiffrorna.

Förtroende går snabbt att förlora, men tar lång tid att vinna. Wanja Lundby-Wedins avhopp från AMF-styrelsen lär därför inte påverka opinionssiffrorna. Istället kommer kraven på hennes avgång som LO-ordförande att växa. Mycket talar för att det inte är en fråga om veckor, utan om dagar, till Wanja Lundby-Wedin tvingas lämna sitt jobb.

Det kommer dock inte heller att hjälpa. Socialdemokraternas grundläggande problem heter nämligen inte Wanja Lundby-Wedin, utan Mona Sahlin.

Mona Sahlin har en gång blivit ökänd som en person med dålig koll på sin privatekonomi. Detta är inte en egenskap som väljarna vill ha hos de politiker som skall leda landet i den största ekonomiska krisen på 70 år. Det är därför som det är paradoxalt nog socialdemokraterna, och inte alliansregeringen, som är krisens förlorare.

Annons