Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postens spring i trappor blir kvar

Regeringen drar tillbaka påbudet att alla fastigheter ska installera fastighetsbox. Fastig­hetsägarna jublar och facket hotar med poststopp.

Annons

Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag (Sabo), Hyresgästföreningen och fastighetsägarna är nöjda efter att regeringen hävt Post- och telestyrelsens beslut att alla fastigheter ska ha fastig­hetsbox år 2011.

Vi hälsar beslutet med viss tillfredsställelse. Det är kostsamt att byta till fastighetsboxar och framförallt innebär det en försämring av servicen för våra hyresgäster, säger Anders Hermansson, vd för Roslagsbostäder.

Bara nybyggen

Företaget har legat lågt i införande av boxarna och planerar nu inte att installera dem annat än vid nybyggnationer.

Trots beskedet från regeringen är striden om fastighetsboxarna långt ifrån över.

Facket har redan börjat hota med att stoppa postutdelningen till fastigheter som inte uppfyller kraven på arbetsmiljön.

Börja diskussion

Kortsiktigt har vi börjat ett arbete med att identifiera problemfastigheter och ta diskussionen med enskilda fastighetsägarna om att byta dörrar eller införa fastighetsbox, säger Thomas Engström, huvudskyddsombud för Posten leverans.

Om fastighetsägarna vägrar kan det bli tal om poststopp. I praktiken kan alltså fastigheter tvingas installera boxar tidigare än beräknat.

Problemet med för låga eller för höga brevinkast har funnits länge men vi har legat lågt i denna fråga eftersom vi trodde att problemet skulle elimineras efter PTS beslut, säger Thomas Engström.

Hur facket ska gå vidare med frågan långsiktigt är fortfarande oklart.

Annons