Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollenbomben färdig att brisera

Med våren följer pollensäsongen. Och för pollenallergikerna innebär det perioder av rinnsnuva, nästäppa, trötthet och kliande ögon.

Annons

I år tror man också att pollenhalterna kommer att bli rikliga, dock inte så höga som 2006 då halterna var extremt höga.

I Norrtäljetrakten väntas den riktiga pollenexplosionen äga rum i mitten eller slutet av veckan. Då kommer björkarna att slå ut och släppa sitt pollen.

 Den kritiska perioden för allergikerna brukar vara två till tre veckor efter lövsprickningen och i år kan man räkna med rätt höga halter, säger Kerstin Alm Kübler, Naturhistoriska riksmuseets expert på luftburna pollen. 

I södra delarna av Sverige har hassel och al börjat sin blomning och i Stockholmstrakten blommar just nu sälg och vide. I Stockholm har man även uppmätt enstaka björkpollen.

Pollenhalterna brukar vara höga vartannat år men också vädret påverkar pollenkoncentrationen i luften då kan en regnig försommar ha sina fördelar.

 Ja, ett par rejäla skyfall under ett par dagar kan göra susen för att få bort pollenpartiklarna i luften. Men det är ju inte så vanligt förekommande här, som allergiker får man i stället försöka förlita sig på andra metoder, säger Kerstin Alm Kübler. 

Under pollenperioden råder hon allergikerna att skölja av husdjur som vistats ute, anpassa utomhusvistelsen (om det går) till den tid på dygnet då pollenhalterna är lite lägre, som tidigt på dagen eller sent på kvällen.

Man ska även undvika att vädra och hänga ut tvätt. Läkemedel kan också mildra symptomen. 

Hur vanligt är det med pollenallergi i Sverige?

 Det är rätt så vanligt. Man beräknar att mellan 15 och 20 procent av befolkningen är allergiska mot pollen. Största delen är allergiska mot björk- och gräspollen. Allergin kan dyka upp när som helst. De som blir drabbad i bardomen kan dock utveckla en lindrigare form av allergi längre fram, säger Kerstin Alm Kübler. 

Katarina Hansson[email protected]

Pollen- Pollen är växternas frömjöl. Pollen behövs för att växterna ska kunna föröka sig.

- I Sverige finns det tre huvudsakliga pollenperioder; vår/försommar, försommar och sensommar/höst.

- Under våren är björk- och hasselpollen vanligast. Under försommaren blommar gräsblommorna och under sensommaren blommar gråbopollen, som är en typ av ogräs.

Annons