Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerade rån som hämnd

2005 blev en 33-årig man knivhuggen på anstalten i Norrtälje. Senare behövde han pengar för att hämnas och planlade det stora postrånet i Göteborg.

Annons

I förra veckan blev utredningen av det stora postrånet i Göteborg i januari 2007 offentlig. Bland de åtalade framhålls en 33-årig man som ledare för ligan som utförde rånet.

Som en avledande manöver placerade ligans medlemmar ut sprängattrapper och satte eld på bilar i centrala Göteborg för att avleda polisens uppmärksamhet från det egentliga målet postterminalen.

Taktiken att binda upp polisens resurser användes redan några månader innan postrånet när man besköt två polishelikoptrar för att hindra att de deltog i spaningarna. Just det rånet ställdes in i sista sekund.

Så småningom ledde polisens spaningar fram till postligans medlemmar greps.

I polisutredningen kommer det som kan vara den 33-årige huvudmannens motiv till rånet fram.

Han behövde pengar till stt starta krig mot det kriminella nätverket Asir, som har sin bas i Göteborg. Enligt kumpanerna skulle 33-åringen ha blivit knivskuren när han satt på Norrtäljeanstalten 2005. Knivskärningen ska ha utförts eller beordrats av medlemmar i Asir.

Postrånet beräknades ge ett byte på mellan 80 och 100 miljoner i kontanter. Men rånarna fick nöja sig med ett stort antal rikskuponger som inte ens gick att äta för eftersom de genast spärrades.

Annons