Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt, Wanja Lundby-Wedin

Jag törs påstå att det ser mörkt ut för LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Nu avslöjas att flera socialdemokratiska och fackliga representanter, däribland Lundby-Wedin, suttit i styrelser och röstat igenom pensionsavtal och bonusar av gigantiska mått till avgående vd:ar. Det är en löjeväckande förklaring Lundby-Wedin har när hon ska stå till svars för beslutet att ge, före detta vd för AMF Pension, Christer Elmehagen 60 miljoner i pensionsersättning.

Annons

- Jag känner mig grundlurad. Ingen i styrelsen känner igen beslutet, säger hon i media.

Grundlurad. Av vem då? Alla beslut redovisas och den exakta summan som utbetalats står i årsredovisningen. Wanja Lundby-Wedin har sammanlagt 400 000 kronor i ersättning för styrelseuppdrag, utöver lönen som LO-ordförande. Borde det inte vara rimligt att ställa krav på att hon ska veta vad hon själv är med och beslutar om i styrelsen då?

Det mest upprörande i dagsläget är kanske inte bonusarna och dess storlekar. Det är politikernas och direktörernas sätt att försöka rättfärdiga dessa fantasisummor för folket och för sitt eget samvete.

Enligt Ibrahim Baylan, socialdemokraternas partisekreterare, kan man inte hålla socialdemokrater eller LO-representanter ansvariga för sina handlingar. Det är nämligen den borgliga regeringen som har infört ett generösare bonussystem. Även om socialdemokraterna är emot höga bonusar så sitter de själva i statliga bolagsstyrelser och beslutar om sådana. Är det så att man går fri från ansvar om man inte varit med och satt upp spelreglerna? Att socialdemokraterna skulle följa sin egen moral är att kräva för mycket enligt Baylan.

Samtidigt som socialdemokraterna själva är ansvariga för bonusskandalerna så har man kritiserat den borgerliga regeringen. Till och med krävt att finansminister Anders Borg ska be svenska folket om ursäkt för att slösa bort skattepengar som bonus i direktörernas redan feta plånböcker. Det blir svårt att vara trovärdig i den kritiken när flera personer i den socialdemokratiska toppen och LO nu visar sig vara lika goda kålsupare.

Wanja Lundby-Wedin är ”olycklig” över AMF-skandalen, men något ansvar vill hon inte ta. En utredning är tillsatt för att granska hur beslutet har gått till. Vad tror hon ska kunna rädda henne? Efter utredningen finns det knappast utrymme för fler missförstånd från LO-ordförandens sida. Fackförbundets medlemmars tålamod må vara långt, men inte oändligt. Något gott verkar ha kommit ur skandalerna iallafall. Igår skrev den borgerliga alliansen, på DN debatt, att regeringen inför ett totalstopp för alla rörliga ersättningar och bonusar i statliga bolag. Det kan man väl kalla en pudel.

Annons