Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pettsson och Mamma Mu hör hemma på Yxlan

Han har skapat böckerna om Pettson och Findus, fick Augustpriset förra året och är aktuell med illustrationerna till en ny Mamma Mu-bok.
En hel del bilder växer fram i fritidshuset på Yxlan.
- Jag är här i princip hela sommaren, här trivs jag gott, säger Sven Nordqvist.

Annons

En smal väg knagglar sig ner till Sven Nordqvists sommarställe på Yxlan. Ett rött hus från tidigt 1900-tal, med arbetsrum en trappa upp. Där öppnar sig utsikten från skrivbordet mot en flik vatten som vilar i milt novemberljus.

 Jag tycker om att sitta här och lyssna på radio, måla och hitta på. På sommaren sitter jag ofta och ute och skissar och tänker.

Förra året fick Sven Nordqvist Augustpriset för bilderboken ”Var är min syster?” En vindlande, myllrande berättelse om en liten mus som ger sig ut på jakt efter sin försvunna syster. På vägen färdas han in och ut ur olika världar, som är fyllda av detaljer och udda, lustiga Nordqvist-figurer.

En annorlunda bok i stort format där bilderna dominerar helt.

 Jag höll på länge med den, ett och ett halvt år. Jag fick idén för länge sen och började spåna med bilderna, det skulle vara roliga, fantasifulla bilder.

 Från början hade jag inte tänkt ha någon text alls, jag tänkte mig den som en enda sammanhängande bild. Jag tycker om idén att man åker in i en värld och kanske går in i ett skåp där ett annat landskap öppnar sig, att det ändrar sig hela tiden.

Sven Nordqvist är en av våra mest omtyckta barnboksförfattare, med gubben Pettson och katten Findus som favoriter hos många. Som ung utbildade han sig till arkitekt.

 För att jag inte kom in på de konstskolor jag sökte. Det där har hängt med, jag tycker inte att det är konst jag håller på med.

 Men jag är helt nöjd med att många tycker om mina böcker.

Han jobbade som arkitekt något år, men trivdes inte så bra med att vara anställd.

 Jag vill helst sköta mig själv.

Han började frilansa som tecknare, jobbade åt reklambyråer, gjorde julkort och grattiskort - och skickade in ett bidrag till en bilderbokstävling. Han vann tävlingen och sedan dess har det rullat på, med en rad Pettson-böcker, böcker om Nasse, Hattjakten och mycket annat.

Hur fick du idén till Pettson?

 Från början var han bara en gubbe i största allmänhet. Sen hämtade jag nog mycket från mig själv, jag upptäckte att vi är rätt lika, säger Sven Nordqvist.

På vilket sätt?

 Att vi har tålamod med små barn och att jag tycker om att snickra och vara för mig själv.

Katten Findus fick ta plats vid Pettsons sida som charmig, viljestark och påhittig kompis.

 Jag tyckte att han behövde ett litet sällskap. Där har jag blivit inspirerad av min son, av hur barn är och hur barn tänker. Han var mycket med mig när han var liten eftersom jag jobbade hemma.

Pettson är visserligen älskad av många, men Sven Nordqvist tror inte att det blir några fler böcker.

 Jag vill nog hellre försöka med något annat, prova en annan stil.

Sven Nordqvist har också gjort illustrationerna till Jujja Wieslanders berättelser om kossan Mamma Mu och hennes energiske kamrat Kråkan. I dagarna kom ”Mamma Mu och Kråkans jul”, där Kråkan far fram som en virvelvind när han lär sig fira jul.

Det är annorlunda att illustrera någon annans historier, tycker Sven Nordqvist.

 Det är svårare, man blir mer bunden och har inte lika stor frihet.

Sven Nordqvist hittade huset på Yxlan för tio år sedan. Inomhus finns mycket atmosfär och charm, med träkistor, hattar, korgar, vaser med fjädrar och annat som skapar trivsel.

 Vi letade under flera år, när vi kom hit kände jag att jag trivdes med en gång. På vissa ställen känner man sig hemma med en gång, så var det här.

På gården finns en snickarverkstad som Sven Nordqvist byggt.

 Jag hade en gammal dröm om att bygga ett hus själv, nu har jag gjort det. Det är ofta lika roligt att snickra som att teckna.

Just nu arbetar han med att illustrera en bok om filosofi för barn.

 Det är kul, jag kan göra roliga bilder där man ställer saker på sin spets.

 Det är viktigt att tänka annorlunda, att barn tidigt får ifrågasätta sig själva och andra. Man gör sig bilder och plockar upp mönster som andra har utan att fundera på det, jag är rätt upptagen av att komma åt vad som är sanning, egentligen.

Sven Nordqvists bilder befolkas ofta av små, kluriga figurer. Små krabater som dyker upp här och där, gärna på oväntade ställen.

 Det är roligt att hålla på med bilderna, de ska tåla att tittas på. Och jag tycker att det är kul med annat liv runt omkring oss, jag tycker att jag känner närvaron av någonting, särskilt när saker försvinner.

  Jag har nog ägnat en tredjedel av mitt liv åt att leta efter saker, det måste finnas små kryp som gömmer dem.

Sven Nordqvist

Ålder: 62 år.

Bor: Lägenhet i Stockholm, fritidshus på Yxlan.

Familj: Fru och två vuxna söner.

Gör: Tecknare, illustratör och författare. Mest känd för böckerna om gubben Pettson och katten Findus. Har även skrivit ”Hattjakten”, böckerna om Nasse och ”Var är min syster?”, som fick Augustpriset 2007. Har också illustrerat böckerna om Mamma Mu.

Läser: Rätt mycket fackböcker. Lyssnar på romaner när han jobbar.

Tittar på: Film, teater.Inte mycket tv, om det inte är filmer. Lagom långa humorprogram.

Aktuell: Har illustrerat ”Mamma Mu och Kråkans jul”, som gavs ut i dagarna.

Annons