Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendlare drabbas hårt av busstrejken

Från och med i morgon står alla bussar i Norrtälje still. Om inget drastiskt händer under måndagen går busschaufförerna ut i strejk vid midnatt.

Annons

Busslink, som kör trafiken i Norrtälje, har lämnat in en dispensanökan till Kommunal. Ansökan gäller all busstrafik i Norrtälje och man väntar svar under måndagen. Och bland resenärerna är oron stor.

Vad ska jag göra då, gå från Rimbo, undrar Salih Jiyan, Rimbobo som pendlar till jobbet i Norrtälje. 

En lösning på busskonflikten verkar långt borta. Om ingen uppgörelse nås under dagen bryter strejken ut vid midnatt natten till tisdag.

Det ser mörkt ut, det finns ju ingen som helst kontakt mellan parterna eller med medlarna. Vi har lagt vårt varsel och ser gärna en lösning innan strejken bryter ut, men det ser som sagt mörkt ut, säger Bosse Sandholm, förbundsombudsman på Kommunal.

I fredags lämnade däremot Busslink och Bussarbetsgivarna in en dispensansökan för all busstrafik i Norrtälje. Om Kommunal godkänner ansökan går trafiken i Norrtälje som vanligt även under strejken.

Det är Kommunal som är beredda att orsaka allmänheten så här stor skada i och med att man varslar. Vi tycker däremot att det är orimligt och tar vårt samhällsansvar och söker dispens, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna. 

Vad tror du själv om möjligheten att ansökan blir godkänd?

Det är svårt att tro någonting. Men jag tycker att det vore otroligt ansvarslöst om man inte ser till så att det finns någon sorts trafik över huvudtaget i Norrtäljeområdet. Det här borde de tänkt på från början, det borde inte ens behövas en dispensanökan. 

Bosse Sandholm menar att Bussarbetsgivarna borde ta sitt samhällsansvar genom att bemöta Kommunals krav. Han räknar med att Kommunal lämnar svar på ansökan under måndag eftermiddagen eller kväll.

Vi har fått in en dispensanökan till centralorgansiationen. Vi på förbundet får den tidigt på måndag och då behandlar vi den som alla andra dispenser, säger han. 

Hur brukar ni ställa er till liknande dispensanökningar?

Om vi kan lindra skadeeffekterna för tredje man utan att försvaga effekten mot arbetsgivarna så gör vi givetvis det. Det är en avvägningsfråga. 

Skulle ansökan avslås slår strejken hårt mot de drygt 19 000 människor som varje dag använder sig av SL:s busstrafik i kommunen. Många har inte tillgång till bil och blir helt isolerade om bussarna inte går. Salih Jiyan, som bor i Rimbo och pendlar till sitt jobb i Norrtälje är en av dem.

Ja, jag är ledig nu, men börjar jobba precis på tisdag, det är typiskt. Jag har ju ingen bil, så vad ska jag göra, gå från Rimbo? Man får ingen ersättning för utebliven inkomst heller. Nej, jag tycker det är dåligt, säger han. Han får medhåll av Ruveyede Korabukut, som bor i Norrtälje.

Det är helt bedrövligt, det finns ju inga tåg heller. Jag vet inte vad jag ska göra, jag har ingen bil, jag har inte ens körkort. Och de som jobbar, vad ska de göra då, undrar hon och svänger ut med armarna i luften.

Andreas Andersson 

[email protected]

Annons