Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisst för sjuksköterskeutbildning

Karolinska Institutets inställda sjuksköterskeutbildning i Norrtälje kan långsiktigt försämra möjligheten att rekrytera kompetent personal till sjukhuset och tiohundra. I Stockholms län som helhet har regeringen uppfattat situationen som så allvarlig att man akut flyttat platser från KI till andra skolor.

Annons

Regeringskansliet aviserade på fredagen att man tar krafttag för att stävja den väntade bristen på sjuksköterskor i Stockholmsområdet sedan Karolinska Institutet (KI) förlorat examensrätten. Av de 320 utbildningsplatser som KI normalt innehar har 60 platser permanent och 60 tillfälligt flyttats till andra skolor i Stockholm som bedriver utbildningen.

På det här sättet hanterar vi det akuta problem som uppstod när Karolinskas utbildningar av sjuksköterskor stoppades. Följderna för vården skulle annars blivit oacceptabla, skriver högskoleminister Lars Leijonborg i ett uttalande.

Regeringsbeslutet påverkar dock inte nämnvärt Norrtälje som fortfarande står utan en sjuksköterskeutbildning sedan antagningen till de 30 platser som KI anordnade vid Nordrona dragits in. Framtiden för dessa utbildningsplatser är fortfarande oklar. KI:s uttalade ambition är att få tillbaka examensrätten inom ett och ett halvt år. Men då måste man först få utbildningen godkänd av Högskoleverket, något som i realiteten kan ta betydligt längre tid.

Tiohundra ser allvarligt på situationen.

Den filial som KI bedriver i Norrtälje har självklart varit betydelsefull. Vi har ju haft möjlighet att få färdigutbildad personal direkt från skolan. Vi hoppas innerligt att de får tillbaka examensrätten, säger Tina Danemyr, personalchef tiohundra.

Annons