Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östros menar inte allvar

Det var en extremt dyster prognos finansminister Anders Borg kom med i går. Han förutspådde att Sveriges BNP kommer att sjunka med drygt fyra procent i år, och att arbetslösheten ökar kraftigt de närmaste tre åren för att 2011 vara hela tolv procent.

Annons

Om Anders Borg får rätt innebär det att arbetslösheten blir lika stor som i början av 1990-talet, medan minskningen i BNP blir den största sedan andra världskriget.

Så stor arbetslöshet och så kraftig sänkning av BNP innebär givetvis en kraftig försämring av statens finanser. Enligt Anders Borgs prognoser kommer statens finanser att visa årliga underskott på minst 100 miljarder både 2010 och 2011. Anders Borg vill därför hålla hårt i plånboken även de kommande åren, för att inte riskera att statens finanser raseras på samma sätt som skedde i början av 1990-talet.

Det låter som en bra utgångspunkt. I dagsläget gäller det att vara mycket försiktig med att ytterligare öka statens utgifter, och de satsningar man ändå gör måste ge effekt omedelbart, och inte om tre till fyra år när konjunkturen ändå har vänt. Att bygga ut järnvägen, som miljöpartiet vill, är därför helt fel. Visst behövs järnvägen byggas ut, men det ger inga jobb i lågkonjunkturen det tar flera år från det att beslutet tas till bygget kommer igång. Då är det mer effektivt att ge mer pengar till kommunerna, så att de inte tvingas avskeda anställda. Frågan är dock om staten verkligen har råd att ge kommunerna så mycket pengar som behövs, inte minst om lågkonjunkturen blir långvarig.

Möjligen skall regeringen också vara beredd på att höja skatterna, till exempel genom att återta den del av jobbskatteavdraget som infördes vid årsskiftet. Samtidigt är risken stor att en skattehöjning innebär lägre konsumtion och därmed förvärrar krisen.

För Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiske talesman, finns det dock inga risker med att försämra de statliga finanserna. Det är bara att ösa på. På samma sätt agerade socialdemokraterna när man satt i opposition i början av 1990-talet. Då ville man ha mycket större budgetunderskott för att möta krisen. Detta ”glömde” man dock snabbt när man hamnade i regeringsställning.

Thomas Östros råd kan man därför strunta i. Han menar inte allvar. Han är bara ute efter att vinna nästa val. Den politik han nu så hårt argumenterar för kommer han omedelbart att överge om han skulle få makten.

Frågan är också hur mycket Anders Borgs prognos är värd. I januari trodde han att Sveriges BNP skulle minska 0,8 procent i år och växa 2010 och 2011. Det visar att osäkerheten i den ekonomiska utvecklingen är mycket stor just nu. Anders Borgs prognos om två månader kan vara helt annorlunda än den han kom med i går.

Och då är det är bara att hoppas att prognosen blir mer positiv. Blir den ännu mer negativ går svenskarna mycket, mycket bistra tider till mötes.

Annons