Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österskärmord ännu olöst

Det har gått åtta år sedan skelettet efter en troligtvis mördad kvinna hittades på Österskär. Men polisen vet fortfarande inte vad som hände den oidentifierade kvinnan.
Polismannen Curt Johnsson har ständigt utredningen på sitt bord.

Annons

Det var i januari 2002 som skelettet efter en kvinna i 50-årsåldern hittades i ett skyttevärn på Österskär. Skelettet bestod av flera delar, bland annat ett lårben, men skallen hittades aldrig. Polisen vet inte vem hon var, men tror att hon blev mördad.

Hela tiden har utredningen om hennes identitet och hennes mördare legat på kriminalinspektören Curt Johnssons bord.

Hela tiden har den varit lika fruktlös. Sammanfattningsvis kan man säga att inga åtgärder, intervjuer eller uppslag under åtta års utredning givit något konkret.

Att följa ett ärende under så lång tid har fallgropar. Inte minst när man som polis sitter och tänker för mycket och börjar dra slutsatser som de fåtaliga fakta som finns inte ger stöd för.

 Vi får inte låsa oss vid en teori. Då riskerar vi bortse från det där tipset som kan visa sig vara det rätta. Eller också kan vi missa ett spår som leder fram till vem hon var, och vad som hände henne, förklarar Curt Johnsson.

Ändå har utredningen ingredienser som lätt får vem som helst att sätta sig ned och fundera tills tankarna går runt, runt.

Kvinnan dog inte där hon hittades, konstaterade rättsläkaren. Någon måste ha flyttat på kvarlevorna som mellan tidpunkten för döden och upptäckten dessutom legat en tid i vattnet.

Trodde mördaren att kroppen var bättre skyddad mot upptäckt i skyttevärnet än i vattnet?

Och om det inte var mördaren som flyttade den, vem var det då och varför ringde den personen inte polisen?

En av polisens teorier handlar om tjuvfiskaren. Han som kanske fick kroppen, eller skelettet beroende på när det hände, i sitt nät men inte ville kontakta polisen eftersom han var ute i olagliga ärenden. Men som inte heller ville låta kvarlevorna efter en människa ligga kvar i sjön och därför placerade dem i skyddsvärnet.

Curt Johnsson talar ogärna om teorin om tjuvfiskaren eftersom den bara är just det en teori som kan vara helt fel och som i värsta fall försvårar gåtans lösning eftersom allmänheten kan avstå från att lämna in tips om andra iakttagelser.

En annan hypotes handlar om en olycka till sjöss. Kvinnan kom i vägen för en båtpropeller och avled. Men just den teorin kan polisen avfärda:

 Propellrar orsakar ett slags krosskador på skelettet som inte finns där, säger Curt Johnsson.

Trots att just en båtolycka med propellrar kunde uteslutas fortsätter frågorna att vara långt fler än svaren.

Risken att låsa sig för mycket vid en icke faktabaserad teori eller att en särskilt svårlöst utredning blir till ett allt mer uppslukande intresse finns förstås. Men botemedlet stavas andra utredningar.

 Jag tror att jag är uppsatt på mellan 40 och 50 andra olika ärenden totalt sett, det finns alltid något nytt att göra. Under tiden kan det där tipset, som är det rätta, komma in, avslutar Curt Johnsson.

Senaste tipset kom i somras - men ledde ingenstansKvinnan på Österskär är ett så kallat kallt fall, vilket betyder att utredningen är vilande i väntan på att ett nytt tips kommer in.

Det senaste kom i somras.

Men personen det gällde visade sig vara i livet, säger Curt Johnsson.

Rättsläkaren som undersökte skelettet på Österskär gav polisen ett spann att jobba med. Med hjälp av lårbenet drog han slutsatsen att kvinnan var mellan 40 och 60 år gammal. Hon var ganska lång men längden kunde variera 10 centimeter uppåt eller nedåt.

Framförallt gav skelettet möjlighetet till DNA-jämförelser med nära släktingar via registret för försvunna personer.

 Några sådana jämförelser har gjorts, men utan resultat, säger utredaren Curt Johnsson.

Tyvärr återfanns aldrig skallen till skelettet. Därigenom försvann möjligheten att jämföra med tandkort, i Sverige och i grannländerna.

Efter skelettfyndet i januari 2002 tog Norrtäljepolisen hjälp av Efterlyst. Men tipsen som strömmade in var få och ledde inte till att kvinnan kunde identifieras.

I somras kom så plötligt ett nytt tips. Förhoppningen var att utredningen skulle få ett genombrott.

Personen som kontaktade polisen hade ett namn på vem det skelettet kunde ha tillhört:

 Men den personen visade sig vara i livet.

De flesta kalla fall förblir kalla och får aldrig sin lösning. Efter 25 år preskriberas mordet och mördaren går fri.

Curt Johnsson vågar inte tro att fallet med skelettet på Österskär klaras upp.

 Det är tveksamt. Chansen hade varit störst strax efter det att kvarlevorna hittades.

FAKTA - Cold CaseDe mest kända ”kalla fallen” i Stockholms län är morden på Catrine da Costa 1984, på polismannen Leif Widengren 1992 och på Olof Palme 1986 (av många poliser betraktat som polisiärt uppklarat). I hela Sverige finns 400 ouppklarade mord. Preskriptionstiden för mord är just nu 25 år. Mordmisstankarna i fallet på Österskär skrivs av den 31 januar 2027.

Annons