Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt tillstånd söks för Ett glas och Teatern

Idag beslutar socialnämnden om den ska dra in serveringstillståndet för Norrtäljekrogarna Ett glas och Teatern. Men redan nu har krögarens fru genom ett nytt bolag ansökt om att få ett nytt serveringstillstånd.

Annons

Efter flera månaders utredning beslutar kommunens socialnämnd idag om eventuella disciplinåtgärder mot företaget Kaffeskeden som har serveringstillstånd för krogarna Ett glas och Teatern i Norrtälje. Bakom utredningen ligger uppgifter om ekonomisk misskötsel genom flera stora skatteskulder och totalt 73 ärenden hos kronofogden under flera års tid. Kaffeskeden riskerar därigenom att få en varning eller bli av med rätten att servera alkohol.

Trots hotet om att få tillståndet indraget har Kaffeskeden, genom att undlåta att betala skatt, i dagarna fått sin 17:e skuld till det allmänna överförd till kronofogden. Utöver den nya skatteskulden på 112 000 kronor låg igår två enskilda skulder kvar sedan tidigare.

Förutom Kaffeskedens framtid ska socialnämnden idag ta beslut i ytterligare ett ärende som har att göra med Ett glas och Teatern. Ett nybildat företag har ansökt om att få ett nytt serveringstillstånd för krogarna. Bakom företaget står hustrun till Kaffeskedens nuvarande ägare.

Varför vill de byta tillståndshavare?

Det framgår i den utredning som vi gjort, men den uppgiften är arbetsmaterial till nämnden, säger Heléne Svensson, alkoholhandläggare på kommunen.

Kan en krog behålla serveringstillståndet på det här sättet?

Vi måste se till alkohollagen och undersöka de fysiska personer som står bakom ett bolag. Om de personerna har bedömts som olämpliga kan det bli svårt att få tillstånd, säger Heléne Svensson.

Men enligt Claes-Göran Ohlsson, ansvarig för Operation krogsanering på Länsstyrelsen i Stockholm, är det vanligt att krögare kan driva vidare verksamheten genom att låta frun, barn eller tidigare anställda stå för tillståndet.

Krögaren kan till och med jobba kvar även om han inte står som tillståndsinnehavare, säger han.

Det kommunen kan göra, enligt Claes-Göran Ohlsson, är en rättslig prövning om det råder ett bulvanförhållande. Men hustrun ska behandlas fristående och inte belastas för makens problem.

För utomstående kan det verka otroligt, men så kan det tyvärr gå till, säger han.

Norrtelje Tidning har pratat med kvinnan som söker nytt serveringstillstånd för Ett glas och Teatern, men hon vill avvakta med att besvara frågorna.

Annons