Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyår - rena skräcken för bästa vännen

För två år sedan, när hunden Frida var bara några månader gammal, blev hon så skrämd av en raket på nyårsafton att hon sprang till skogs. Nu vill de slå ett slag för en raketbojkott på nyårsafton.

Annons

Den nyårsnatt Frida sprang till skogs höll hon sig gömd i nästan två dygn. Numera upplevs nyårsafton som rena skräcknatten av såväl Frida som hennes matte och husse. Barbro Wagner berättar om den hemska natten då valpen försvann.

Det var sent på nyårsnatten och vi varken såg eller hörde några raketer längre. Men just när Frida kom ut på tomten exploderade en sista raket. Hon blev rädd och sprang iväg.

Fick hjälp att letaFörst letade hon och hennes man själva efter Frida. Men Frida kom inte fram. Grannar och vänner hjälpte till att söka, men också de utan resultat.

Till slut, efter mer än ett och ett halvt dygn, fann en annan hund Frida liggande skräckslagen under en rotvälta.

Frida, som är av rasen norsk buhund, var innan händelsen inte alls rädd för ljud och smällar.

Numera tar Barbro Wagner alla chanser hon kan för att propagera för raketfria nyårsaftnar.

Har ringt runtI år har hon ringt runt till butikerna i Norrtälje och hört sig för vilka som säljer raketer och vilka som avstår.

Jag har kommit fram till att flera av de stora affärerna valt att inte sälja raketer just på grund av hänsyn till husdjuren.

Det är inte bara Frida som är rädd. För varje dag som går fram till nyår så ökar också mattes rädsla. Men hon får mycket stöd hos andra djurägare.

Jag har pratat med så många vars hundar är rädda på nyårsafton. De får gömma sig där det är tyst och bara hålla om sin hund. Men jag har också hört jägare som har sett på spår i skogen att även vilda djur far illa. Så här behöver vi inte ha det, varför ska vi skjuta raketer när det skrämmer våra djur?

Vad hundägare bör tänka på:

* Rädslan för höga ljud bygger förmodligen på en nedärvd instinkt som säger åt hunden att fly för det är fara på färde.

* Ömka inte hunden om den visar tecken på rädsla. Det blir bara en bekräftelse på att det är farligt.

* Om det råkar smälla i närheten när ni är på en promenad så behåll lugnet själv. Låt gärna lite extra glad, som om det var något kul som hände. Krydda gärna positiviteten med en köttbulle.

* Träna genom att till exempel gå i skogen i närheten av en skjutbana och få hunden att tycka att det är riktigt kul när det smäller. Börja på långt avstånd och gå närmare.

* När det brakar loss vid tolvslaget. Se till så ni befinner er så långt bort från oljudet som möjligt.

* Om ni har en hund som redan är skotträdd så hjälp den genom att minska ljudeffekten. Vadd i öronen under hörselkåpor fungerar för en del hundar. Andra lyssnar på hög musik eller tillbringar nyår under duschen tillsammans med matte.

* Om hunden är hysterisk kan veterinär skriva ut lugnande medicin.

* Se till så att en rädd hund inte är lös. Även gamla kloka hundar kan bli så rädda att de springer bort sig.

* Läs gärna boken: ”Undvik skotträdsla- förebyggande skotträning” av Memea Mohlin.

Annons