Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Skärgårdsrådet är inte genomtänkt

Annons

Centerpartiets landstingsråd, Gustav Andersson, och landshövdingen Per Unckel går ut hårt och meddelar att de tänker skapa ett nytt råd för skärgårdsfrågor. Rådet ska, vad vi förstår, fungera som ett samordnande organ för skärgårdsfrågor.

synpunkt

Så långt är väl allt frid och fröjd. Skärgårdsfrågorna bör ju prioriteras och då kanske inte ett nytt skärgårdsråd är någon dålig idé?

Men vid närmare eftertanke verkar det hela lite märkligt. Vilken är själva grunden för det nya Skärgårdsrådet? Vad ska det vara bra för?

Visst behövs samordning och visst finns det problem i skärgården och skärgårdspolitiken. Men är verkligen det nya Skärgårdsrådet lösningen på dem? När vi tittar på det underlag som Gustav Andersson och Per Unckel har skickat ut som grund för Skärgårdsrådet häpnar vi. Ingenstans framgår varför de vill inrätta Skärgårdsrådet. Det saknas helt en analys om hur skärgårdsrådet kan bidra till en bättre skärgårdspolitik. Och på sådana grunder kan förstås inte ännu ett organ inrättas det riskerar ju bara att ytterligare byråkratisera skärgårdsfrågorna.

Dessutom måste man fråga sig om ökad centralisering är bra. I dag finns många bra exempel på samarbeten inom och mellan olika skärgårdskommuner. Gustav Anderssons och Per Unckels förslag på ett Skärgårdsråd har en tydlig centralistisk profil och riskerar att försvåra snarare än underlätta dessa initiativ.

Vi socialdemokrater är inte nödvändigtvis avvisande till att någon form av organ inrättas som kan förbättra samordningen av skärgårdspolitiken. Vi är inte negativa till nya idéer om hur arbetet med skärgårdsfrågorna kan effektiviseras.

Men om ett nytt skärgårdspolitisk organ ska inrättas så måste det vara en del av ett genomtänkt och långsiktigt arbete. Det måste kännas meningsfullt och genomtänkt så att det verkligen blir en plattform för att vända den dramatiskt negativa utvecklingen i skärgården med bland annat stängda verksamheter, försämrad service och minskande permanent befolkning.

Och det måste vara långsiktigt hållbart också mellan mandatperioderna. Därför får det inte hastas fram. Det är många saker som måste funderas igenom ordentligt innan nya organisationer skapas.

Det har inte Gustav Andersson och Per Unckel gjort. Och innan de gör det bör inget nytt skärgårdsråd inrättas.

Staffan Holmberg, s

ledamot i landstingsfullmäktige

Elisabeth Björk, s

oppositionsråd, Norrtälje

Björn Sundman, s

oppositionsråd, Österåker

Jan-Olof Schill, s

oppositionsråd, Vaxholm

Lars Bryntesson, s

oppositionsråd, Värmdö

Robert Noord, s

oppositionsråd, Haninge

Bo Ohlson, s

ersättare

kommunstyrelsen, Södertälje

Annons