Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bolster i Bergshamra

Fluffiga täcken, nykaklat badrum och bondromantik i kvadrat. Om en vecka öppnar Carlberg Bed breakfast i Bergshamra.

Annons

De flesta stugorna som finns presenterade i broschyren Bed Breakfast Stockholms skärgård ligger i havsbandet på Yxlan och Blidö. Ett av undantagen är Carlberg Bed Breakfast i Bergshamra. En bit från havet, men med Roslagsleden och Bergshamraviken inpå knuten. 

I det vackra huset från 1923 ska Margaretha Lännevall öppna eget om en vecka. Till sin hjälp har hon maken Bosse och dottern Catarina Selin-Lännevall.

Jag har tänkt på det här länge. När man bor som vi gör vill man gärna dela med sig så andra också kan få komma hit och njuta, säger Margaretha Lännevall som är erfaren egenföretagare sedan många år tillbaka. Hon har haft egen textilbutik i Åkersberga och tillsammans med maken startade hon Gardinbussen för 20 år sedan. 

Nu har firman sålts, maken gått i pension och det börjar bli dags att varva ner. Syateljén har blivit gästrum.

Det är svårt att sluta driva eget. Det här är ingenting vi kommer att tjäna storkovan på men vi kommer att bli rika på erfarenheter, säger Margaretha Lännevall och ler.

Mamma är idésprutan, jag har koll på alla regler, tillstånd och dokument och pappa är hustomten. Man måste hjälpas åt annars fungerar det inte, säger Catarina Selin-Lännevall. 

När NT hälsar på är det inte riktigt färdigt. Ett golv ska slipas, en vägg ska målas och möbler ska flyttas. Men två gäster har redan sovit över.

Det var två herrar som vandrade Roslagsleden. De ville inte sova i vindskydd så de tog kontakt med oss via turistbyrån. Hade vi sagt nej hade de ställt in sin vandring, säger Margaretha Lännevall och konstaterar att det inte finns många ställen för övernattning mellan Åkersberga och Norrtälje. 

På bottenvåningen i Carlberg Bed Breakfast finns kök, frukostrum och badrum med dusch. På övervåningen finns sju bäddar fördelat i två rum. Sängarna är bäddade med inbjudande bolster och miljön andas sommar och romantik.

Vi vill att det ska kännas lite lyxigt att komma hit. Det ska inte vara så superfint att man inte törs röra sig, men det ska vara lite extra skönt att sova här, säger Margaretha Lännevall. 

Hennes ögon glittrar och det är uppenbart att hon längtar tills premiärgästerna kommer i samband med Custom Bike Show.

Samma dag som jag fick Bed Breakfast-broschyren med vår annons i brevlådan fick vi också klart med alla tillstånd från kommunen. Då kändes det bara wow. Det här ska bli så kul.

Åsa Forsberg 

[email protected] 

Allt fler vill hyra ut

En säng, tak över huvudet och frukost. Bed Breakfast-värdarna i Roslagen har blivit fler i år.

Det är kul att det ökar, säger Mats Wåhlin på Skärgårsstiftelsen.

En fjärdedel av alla Bed Breakfastvärdar i Stockholms län bor i Roslagen där de hyr ut rum och småstugor. Deras gäster kommer både från Sverige och utlandet. Jämfört med förra året har antalet Bed Breakfast-värdar i Roslagen ökat med 20 procent i år.

Det utländska inslaget ökar stadigt. Tack vare informationen som finns på internet kan man sitta hemma och bli nyfiken på Roslagen, säger Mats Wåhlin som arbetar på Skärgårsstiftelsen som projektansvarig för Bed Breakfast. 

I Norrtälje kommun som är landets örikaste kommun med 10 909 öar, är Bed Breakfast ett bra alternativ för de turister som båtluffar.

I broschyren Bed Breakfast Stockholms skärgård finns 564 sängplatser hos 80 värdar utspridda mellan Singö och Landsort samlade. 

Varje ställe presenteras med bild, information om pris och språkflaggor som talar om vilka språk värden talar. Den delas ut gratis i gästhamnar och på turistbyråer.

I år blev det en sida till med värdar i Roslagen i broschyren och det får vi faktiskt tacka Norrtelje Tidning för. Efter en positiv artikel förra sommaren om att vi sökte fler Bed and Breakfast-värdar hörde flera stycken av sig och ville vara med. Det tycker vi är kul, säger Mats Wåhlin. 

De flesta värdarna är familjer som jobbar ihop men oftast är det frun i huset som har det främsta ansvaret för frukostbestyr och fix av mysig atmosfär. Eftersom det ofta finns kokmöjligheter ordnar också många gäster maten själva.

Åsa Forsberg

På dessa orter i Norra skärgården finns Bed Breakfast

Bergshamra

Björkö

Blidö

Gräskö

Hallstavik

Herräng

Norrtälje

Singö

Väddö

Yxlan

Priserna varierar från 300 kronor till 500 kronor inklusive frukost och sänglinne.

Annons