Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bibliotekschef inom två veckor

Det har tagit
tid att hitta en ny bibliotekschef efter Kerstin Ericsson, som gick i pension för en månad sedan.
Nu finns en kandidat till jobbet.
- Jag hoppas att vi kan landa det inom två veckor, säger kultur- och fritidschefen Cecilia Möller.

Annons

Det har varit känt sedan i våras att Kerstin Ericsson skulle gå i pension i höst, efter många år som bibliotekschef i Norrtälje kommun.

Sedan 1 oktober står stolen tom. Det har tagit tid och varit svårt att hitta en efterträdare. Ett av skälen är att så många som nio bibliotekschefer i Stockholms län har gått i pension i år.

 Det har skett ett generationsskifte bland bibliotekscheferna. Många är ute samtidigt och letar och Norrtälje ligger längst från Stockholm, säger Cecilia Möller.

Kommunen försökte först sköta rekryteringen på egen hand, men fick inte de svar man hoppats på.

 Vi fick inte riktigt de napp vi ville ha. Vi vill att det ska bli rätt och bra.

I augusti tog kultur- och fritidskontoret hjälp av en rekryteringsfirma för att hitta lämpliga namn till jobbet. Nu har en kandidat vaskats fram bland de sök­ande.

 Jag hoppas att det ska lösa sig, säger Cecilia Möller, som själv gått in som tillförordnad chef under tid­en som sökandet pågår.

Kultur och fritid har presenterat en kravprofil på den nya chefen inför rekryteringen. Där spelar ledaregenskaper stor roll.

 Ledarprofilen är oerhört viktig. Och engagemanget i att utveckla verksamheten och se möjligheter att använda biblioteket som en arena för mångfald och möten.

Är det en visionär ni söker?

 En visionär, som samtidigt är närvarande i verksamheten. Det är viktigt med en närvarande chef.

Nu ska kandidaten presenteras för chefer och personal. Om parterna kommer överens kan tillsättningen vara klar om ett par veckor.

 Jag ser ljuset i tunneln. Vi har hållit på väldigt länge, jag hoppas att vi kan vara i hamn om fjorton dagar, säger Cecilia Möller.

Om allt går i lås kan den nya chefen vara på plats i början av nästa år.

Annons