Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs silorna i Norrtälje hamn

Nu börjar rivningen av Norrtälje hamns silor. Men jobbet kan pågå ända fram till augusti 2016.

Annons

Spannmålstornen ska lämna plats för höga bostadshus i nya stadsdelen Norrtälje Hamn. Första silon som tas ner blir den låga röda. Den ingår i den inledande rivningsetappen tillsammans med andra låga byggnader, bland annat magasinet intill den grå silon längst ut. Förberedelserna startar den här veckan och rivningen beräknas komma i gång nästa vecka.

Lantmännen Fastigheter, den tidigare markägaren, ansvarar för rivningen men har via upphandling anlitat NKR Demolition Sweden AB för uppdraget.

– Både de och vi har gedigen erfarenhet av rivningar av höga byggnader, säger Micke Folke, förvaltare på Lantmännen Fastigheter.

Att den mindre, röda silon står först i tur beror på att den ligger närmast det första bostadskvarter som ska byggas i hamnen, Centrumfastigheter i Norrtälje AB:s 59 bostadsrätter. Preliminär byggstart för kvarteret är slutet av 2015 om detaljplanen får grönt ljus i höst. Den röda silon tar någon vecka att riva medan det är mer komplicerat att få ner de två höga silorna som mäter närmare 60 meter.

– Det tar ungefär sex veckor att riva en silo i den storleken, säger Micke Folke.

Säkerhetskraven är rigorösa och det är inte aktuellt att spränga. I stället blir det en kombination av två metoder som ska användas. Först används en jättelik kula, som kan väga 1 000 kilo eller mer, som slår ner sädesmagasinen bit för bit, uppifrån och ner.

– Det låter farligare än det är. Kulan är fäst med kraftiga vajrar och knackar ner ett antal kvadratmeter per gång, säger Folke.

När silorna kommer ner till cirka tio meter tar nästa metod över. Då används en så kallad höjdklippare, en grävmaskin utrustad med betongsax som tuggar sig igenom betong och armeringsjärn. Säkerheten garanteras genom tydliga avspärrningar och stora sand- och grushögar som anläggs på marken nedanför silorna.

– De förhindrar att betongblock ska studsa i väg, säger Micke Folke.

Den gröna silon rivs i höst och ska vara nedtagen före årsskiftet medan den grå ska vara borta senast augusti 2016. Allt rivningsjobb skulle egentligen ha varit klart i september i år enligt ett avtal från 2014 mellan Norrtälje kommun och Lantmännen. I samma avtal står att kommunen annars kan utkräva vite. Men så blir det inte, i alla fall inte som det ser ut just nu.

– Vi måste trygga arbetsmiljön för dem som just nu jobbar med att förstärka kajen. Dessutom är kajrenoveringen nödvändig för att ta ner de här vikterna som silorna utgör. Men rivningen får inte dra ut på tiden och sinka projektet att utveckla hamnen, säger Peter Elenfalk, fastighetschef på Norrtälje kommun.

Först rivs låga byggnader

Etapp 1: Låga byggnader, inklusive röda silon, påbörjas vecka 20. Klart i augusti.

Etapp 2: Rivningen av gröna silon startar tidigast i oktober. Klart före årsskiftet.

Etapp 3: Rivningen av den grå silon ska vara färdig senast augusti 2016. Jobbet kan inledas redan i år.

Lantmännen Fastigheter ansvarar för rivning och sanering. Men bolaget har sålt marken till Index International som planerar att bygga cirka 500 bostäder på området.

Totalt innehåller projektet Norrtälje Hamn cirka 1 500 bostäder.

Lantmännen har haft långtgående funderingar på att bygga om den grå silon till bostäder. Men Index dömer ut projektet. Det blir för dyrt, anser bolaget som enligt ett avtal med Norrtälje kommun får ersätta de två höga silorna med nya bostadshus som får motsvarande höjd, nära 60 meter.

Mer läsning

Annons