Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs hela rasket på Baldersgatan

I går revs det gamla arbetarhuset Laboremus nr 1 på Baldersgatan i Norrtälje. Huset hade länge varit i dåligt skick och hade under långa tider stått obebott.

Annons

Att renovera huset var aldrig ett alternativ för ägaren Norrtälje kommun. Skälet till det var att man ansåg att en renovering inte skulle vara ekonomisk försvarbar.

Alla duscharna läckte och huset hade för stora renoveringsbehov för att det skulle vara värt en renovering, säger Lena von Otter, förvaltare på Norrtälje kommuns tekniska kontor. 

En annan anledning till att rivningen genomfördes är att Baldersgatan ska byggas om.

Redan när kommunen köpte huset 1994 fanns en plan på att rita om gatan för att få bort vägens kurva. Men då fanns även en plan på att riva de två husen i kvarteret Balder som ligger på andra sidan gatan.

För att kunna rädda dem valde man att köpa huset Laboremus, för att på sikt kunna riva det istället för kvarteret Balder.

Vi ansåg att kulturmiljön i kvarteret på andra sidan Baldersgatan var värdefull och skulle behållas, säger Lars Härlin, mark- och exploateringschef på tekniska kontoret. 

När huset först byggdes 1929 var det ett arbetarhus för flera familjer som bodde i enrumslägenheter.

Under åren har huset kommit att kallas för Pensionat Lusasken av lokalbefolkningen, eftersom det var i så dåligt skick under så lång tid.

Hedvig Weibull

Annons