Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ligger isen

Vällen, Närdingen, Lommaren eller Infjärden - Roslagens insjöar ligger uppdukade för den som hungrar efter långfärdsskridskoåkning.
- Det gäller att passa på för det är så få gånger per år isen är så här bra, säger Yngve Nilsson.

Annons

 Isen ligger som en spegel över Infjärdens vatten. Gräddöborna Yngve Nilsson och Robert Laineste spänner på sig skridskorna vid en av sjöns många bryggor och gör sig redo för avfärd.

Långfärdsskridskor kan man åka tills man dör. Jag minns att min pappa började åka när han var femtio år hur jag skämdes. När jag var liten var det bara töntar som åkte långfärdsskridskor, men nu åker till och med barnen, säger Yngve Nilsson.

Yngve Nilsson, som är en van åkare, testar isen med ett par skär och är redan långt borta. Han kommer dock snabbt tillbaka för att vara kamraten behjälplig. För Robert Laineste är det nämligen första gången på ett par långfärdsskridskor. Grillorna har han lånat av svärfar.

Man måste ju testa, säger Robert Laineste samtidigt som han tar ett par första staplande steg.

Men när isen är så här fin behövs knappt någon teknik och snart lyckas också han glida iväg.

Robert Laineste har valt precis rätt tillfälle att testa långfärdsskridskoåkning. Med kylan och bristen på nederbörd den senaste veckan har isen på de flesta av Roslagens sjöar vuxit sig tjock och blank.

Jag har knappt varit med om bättre isar, säger Yngve Nilsson.

Samtidigt som männen ger sig iväg mot kyrkan på andra sidan sjön försiggår andra aktiviteter längre ner längs viken. Jari Granvik lägger ner bandyklubban och spänner åt dottern Fridas, 6, nyinköpta skridskor. Medan pappa är upptagen med att få Frida upp på fötter passar sonen Linus, 7, på att utforska om det finns några begränsningar i hur snabbt man kan ta sig fram.

Se mer på istjänsten på SMHI

Annons