Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det upp till bevis

Annons

Det gick som väntat vid gårdagens kommunfullmäktige: Flygskolan lades ner.

Det främsta skälet till att kommunens styrande allians vill lägga ner skolan är att man vill satsa mindre pengar på lokaler och mer pengar på undervisning. Därigenom skall skolornas resultat bli bättre.

Det behövs. Resultatet i kommunens skolor är för dåligt i dag, i alla fall när det gäller genomsnittsvärdet. I alla de jämförelser mellan skolorna i Sveriges 290 kommuner som publicerats i höst har Norrtälje hamnat långt ner när det gäller elevernas kunskaper. Kommunens grundskolor hamnade till exempel på plats 259 när det gäller hur många som uppnått kraven för att börja gymnasiet.

I en undersökning hamnade Norrtälje till och med på sista plats. Den undersökningen kom dock från Lärarförbundet och innehöll flera parametrar som handlade om lärarnas villkor, till exempel lärarlöner. Den undersökningen är därför missvisande när det gäller skolornas kvalitet.

Norrtäljes skolor är alltså inte bra. Och till detta kan läggas att Sveriges skolor i genomsnitt inte heller är bra. Enligt den internationella undersökningen TIMSS som presenterades i förra veckan ligger Sverige under genomsnittet bland grundskolorna i EU och OECD när det gäller matematik och naturvetenskap. Enligt TIMSS har svenska skolor också försämrats mest av 16 jämförbara länder.

Undersökningen bevisar att svensk skola har stora problem, även om många av dem som ligger bakom dagens skolideologi hävdar motsatsen. Detta gjorde de inte minst i höstas, när radioprogramserien ”Kris i skolan” visade att skolminister Jan Björklund ibland hade blandat ihop siffrorna när han sa att undersökningar visade att svenska skolor låg dåligt till internationellt. Dessa skolideologer var för övrigt mycket tysta när TIMSS kom i förra veckan.

Jan Björklund och regeringen har tagit flera steg för att förbättra skolan. Men många återstår. Samtidigt är det inte i första hand regeringen som främst är ansvarig för kvaliteten i skolan, utan kommunerna. Det är i kommunerna man bestämmer hur mycket pengar man vill satsa på skolan.

Norrtälje kommuns styrande majoritet vill inte satsa mer pengar på skolan. Men man vill ta en del pengar från lokalkostnader och lägga dem på undervisning. Och det var därför man i går lade ner Flygskolan.

Nu är det upp till bevis. Nu måste den styrande alliansen se till att de pengar som frigörs vid Flygskolans nedläggning gör att Norrtäljes grundskolor stiger på rankningslistorna. Nu måste den styrande alliansen bevisa att man har gjort rätt, och att man inte lagt ner Flygskolan helt i onödan, med alla problem detta skapat för skolans elever och deras föräldrar.

Annons