Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljes företagande bryter trend

Det startas allt fler företag i Norrtälje.
Förra året ökade nyföretagandet i kommunen med knappt 5 procent samtidigt som riket i övrigt visar upp en negativ trend, minus 4,6 procent.

Annons

Förra året registrerades 349 nya företag i Norrtälje, en ökning jämfört med 2007 då siffran var 333.

Det är glädjande siffror som stärker bilden av Norrtälje som Årets nyföretagarkommun 2008, en utmärkelse man fick av stiftelsen Jobs and society och tjänsteföretaget Visma i höstas.

 Antalet nya företag i landet har ökat fyra år i rad men trenden bröts förra året. Då sjönk nyföretagandet med 20 procent under hösten när finanskrisen slog till. Men i jämförelse med många andra kommuner har Norrtälje klarat sig riktigt bra, säger Mats Evergren på Jobs and society.

Han hittar två faktorer bakom den positiva utvecklingen i Norrtälje.

 Hela Storstockholm har, än så länge, påverkats relativt lite av lågkonjunkturen. Dessutom betyder det mycket att kommunen öppnade ett lokalt Nyföretagarcentrum i januari förra året, säger Evergren.

Johan Kjellström är en av två rådgivare på Nyföretagarcentrum i Norrtälje. Han är förvånad över efterfrågan på centrets rådgivning.

 Antalet unika besökare under 2008 var 125 stycken. 45 av dem har gått vidare och startat egna företag, det är klart över förväntan, säger han.

Rådgivningen är gratis och går ut på att ta fram affärsplan och budget tillsammans med entreprenörerna. Men också att avråda dem när idéerna inte håller.

De nya företagen har startats inom traditionella branscher som servicenäring, data, bygg, restauranger och hushållsnära tjänster.

 En del startar eget för att de blivit arbetslösa medan andra vill förverkliga en dröm, säger Johan Kjellström.

Kommunens näringslivschef Dan Löfgren gläds åt Norrtäljes siffror. Han anser att ett högt nyföretagande tyder på en aktivitet i ekonomin.

 Kombinationen många nya företag och relativt många konkurser ger rätt dynamik. Då finns det gott om idéer samtidigt som de sämre slås ut, säger han.

Prissumman på 100 000 kronor som Norrtälje fick när kommunen kammade hem utmärkelsen Årets nyföretagarkommun ska investeras i framtidens näringsidkare. Kommunen och näringslivet utser årets lokala nyföretagare och pengarna räcker för att ge varje pristagare 10 000 kronor de närmaste tio åren.

Annons