Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljeföretag döms betala 192 milj

Länsrätten har beslutat att Norrtäljeföretaget First in west AB ska betala tillbaka 192 miljoner kronor i utebliven moms. Detta är bara första turen.

Annons

First in west AB, som är under avveckling, ska betala tillbaka 192 miljoner kronor som de undanhållit i momsintäkter från Skattverket.

Skatteverket driver utredningen vidare och ska, vad det lider, kräva bolaget på ytterligare hundratals miljoner i uteblivna momsintäkter.

Skatteverket har sedan januari 2006 bedrivit en stor internationell aktion mot momsbedrägeri. Ett av de företag som undersökts är First in west och företagets affärer inom EU.

Nyligen kom Länsrättens domslut som avslår First in wests överklagande mot Skatteverkets beslut från den 4 oktober 2006. Beslutet som Skatteverket då fattade innebar att företaget skulle betala tillbaka 192 miljoner kronor i mervärdesskatt, ett beslut som sedan alltså överklagades av First in west. Lennart Sennmark, som leder aktionen mot momsbedrägeri på Skatteverket, är nöjd med Länsrättens dom.

Vi har tillämpat lagen om beskattning i Sverige, och Länsrätten har gjort samma bedömning. Det innebär att First in west ska betala mervärdesskatt här i Sverige. De blir alltså skyldiga att betala tillbaka 192 miljoner kronor, säger han. 

Kommer First in west att kunna betala den summan?

Självklart inte, men vi har säkrat en del tillgångar tidigare. Det rör sig om drygt 8 miljoner kronor. Det är ju egentligen ingenting, men ändå bättre än inget, säger Lennart Sennmark.

Under 2004, 2005 och 2006 bedrev Norrtäljeföretaget First in west, som nu är under avveckling, mobiltelefonhandel i miljardkronorsklassen. Bolaget förvärvade mobiltelefoner från länder både inom och utanför EU och importerade bland annat telefoner från Dubai för drygt 2 miljarder kronor. Mobiltelefonerna ska sedan ha sålts till företag i Spanien och Portugal. Bolaget säger sig inte vara skyldiga att betala mervärdesskatt, moms, på dessa affärer eftersom telefonerna har sålts vidare till företag i andra EU-länder. Enligt First in West är det istället i dessa EU-länder som skatteuttaget ska ske.

Men Skatteverket och Länsrätten betvivlar dock att det ska ha funnits några verkliga köpare till dessa telefoner och har nu slagit fast att beskattningen ska ske i Sverige. Därför ska nu företaget blir återbetalningsskyldigt.

Länsrätten grundar sig på den utredning som Skatteverket har gjort, och i domen beskrivs bolaget som en verksamhet med; ”en rad omständigheter som inte framstår som normalt förekommande i en seriös affärsverksamhet med den omfattning som det är fråga om i målet”.

Hur mycket kostar dessa momskaruseller oss skattebetalare?

Det är mycket pengar. Varje år så försvinner cirka en miljard kronor i det vi kallar för momskaruseller. Och det är många sjukhus det, säger Lennart Sennmark.

Parallellt med Skatteverkets aktion och Länsrättens dom pågår en förundersökning gällande First in west hos Ekobrottsmyndigheten.

Katarina Hansson

[email protected]

First in West döms att betala 192 miljoner i momsskulder. Foto: Måna Roos

Annons