Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljebor lurade på värmen

Luftvärmepumpar som isar igen och slutar ge värme när det blir kallt ute florerar på den svenska marknaden. I Norrtälje har många nu fått ta ner sina nya helt oanvändbara pumpar.
 

Annons

 De här luftvärmepumparna går under namn som Mallorcapumpar ­eller Spanienpumpar eftersom

de fungerar bra i länder där man använder pumpen som airconditioning, säger Jan Ringdahl, tekniker på ­Mitsubishi Electric.

Här i Sverige fungerar de ofta mindre bra.

 Det största problemet är att de saknar avfrostning och om man frostar av dem så hamnar vattnet längst ner och kommer inte ut, det blir en iskaka helt enkelt, fortsätter han.

Jan Holst är projekt­ledare för kyla och värme vid ­Friska Fläktar i Norr­tälje och han har märkt av problemet.

Vi har plockat ner ganska många Spanienpumpar. Det brukar ta tvåtre säsonger innan folk inser att det är lönlöst, de bara isar igen hela tiden. Någon enstaka gång kan vi få dem att funka, det beror på märket, säger han.

Ringdahl berättar att det inte finns några ­regleringar kring importen av värme­pumpar i Sverige. Detta, säger han, är något som utnyttjas av många: Att marknadsföra pumpen som om den vore anpassad för nordiskt klimat är olagligt, men att underlåta att berätta att den inte tål kyla är lagligt.

Det innebär att enskilda importörer kan sälja och installera i princip värdelösa pumpar utan problem.

 Det handlar förstås bara om priset, köper de in pumpar från Kina eller stora ­utländska lager kan de ­tjäna en rejäl hacka. När pumpen är såld är det tack och adjö. Kunder som inte är tekniskt insatta ser bara att priset är flera tusen kronor lägre och förstår inte vad de köpt, ­säger Jan Holst.

Jag skulle råda folk att aldrig köpa värmepumpar på byggmarknader eller på butiker på nätet, de har inte kunskaperna och förstår inte hur dåliga de här maskinerna är. Här i ­Norrtälje är det omkring åtta olika så kallade Spanienpumpar som florerar. En av de sämsta är Nordic Air men även inom de erkända märkena finns ”Spanien”-modeller, fortsätter han.

För konsumenten kan det vara komplicerat att hitta en modell som är anpassad för vårt klimat.

 Det är ruggigt svårt för folk att veta vilka pumpar som är okej, ibland kan det synas på nummerkoden men generellt kan man nog säga att man får vad man betalar för. Pumpar från tjugotusen och uppåt brukar vara okej. En kund här i Norrtälje hade köpt en värme­pump för sex­tusen kronor inklusive installa­tion, den var självklart värde­lös, säger Jan Holst.

Liselotte Roll

Annons