Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljebor gripna i knarkhärva

Tre Norrtäljebor åkte fast i en knarkhärva där droger såldes på internet. Totalt slog polisen till mot 447 köpare i hela landet. - Men det är bara att skrapa på ytan, säger Håkan Melin, polisinspektör i Norrtälje.

Annons

Polisen slog till samtidigt i hela landet. 447 personer som misstänktes ha köpt det morfinliknande preparatet Tramadol på Internet förhördes.

Tillslaget kallades Operation Plattång eftersom mannen bakom hemsidan som erbjöd Tramadol arbetade som frisör.

Det var gripandet av frisören i Eskilstuna som ledde till Operation Plattång. I 44-åringens lokaler fanns ett omfattande kundregister med kontonummer som spårades till sina innehavare.

När Norrtäljeborna konfronterades med polisens bevisning var det meninslöst att neka.

- De har erkänt att de återkommande har handlat Tramadol av 44-åringen. Vid husrannsakan fann vi bara rester av preparatet. Det mesta hade använts eftersom inköpen ägt rum under ganska lång tid. Misstankarna gäller narkotikabrott av normalgraden, säger Håkan Melin, ansvarig utredare i Norrtälje.

De tre männen är alla äldre än 25 år. Liksom 75 procent av överiga misstänkta i operationen är Norrtäljeborna är inte tidigare dömda för narkotikabrott. Just detta faktum är illavarslande, anser polisen.

- Det tyder på att det finns ett omfattande dolt missbruk av narkotika. Mörkertalet är väldigt. Vi skrapar bara på ytan, säger Håkan Melin.

Försäljningen kunde ske under ganska öppna former på internet under flera år innan polisens satte stopp för försäljningen.

- Hur hänger man med på internet? Det är ofantliga mängder information att granska, säger Håkan Melin.

Att köpa sju gram Tramadol kostade 450 kronor. Köpte man större partier fick man en våg på köpet.

Ryktet om 44-åringens hemsida ”World of Tramadol” spred sig snabbt.

Först importerade frisören drogen öppet. Efter att substansen klassats som narkotika i december 2007 fortsatte 44-åringen att importera från en fabrik i Indien, men nu under beteckningen ”frisörpaket”.

Den 44-årige huvudmannen dömdes i Eskilstuna tingsrätt till 10 års fängelse. 1, 3 miljoner kronor och 30 kilo Tramadol hittades och togs i beslag.

Annons